Vakıflar Genel Müdürlüğü, İBB’yi devre dışı bıraktı

İBB’nin elinden Galata Kulesi ve Taksim Gezi Parkı’nı alan Vakıflar Genel Müdürlüğü, şimdi de Eyüpsultan’da yapacağı Kültür Merkezi’nin imar planlarında İBB’yi devre dışı bıraktı. İBB Planlama Müdürlüğü, değişikliği “yetki gaspı” olarak değerlendirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eyüpsultan'da Hz.Halid Bulvarı üzerinde yer alan arazisi için dikkat çeken bir imar planı değişikliğine imza attı. Daha önce İBB'nin yetki alanında olan Galata Kulesi ve Taksim Gezi Parkı'nın hukuksuz şekilde devredildiği Vakıflar Genel Müdürlüğü, mevcut planlarda “kültürel tesis, çocuk tiyatrosu ve taşkın önlemli yapılaşma alanı” fonksiyonunda kalan yaklaşık 6 bin 250 metrekarelik alan için imar planı değişikliği teklifi hazırladı.

Sözcü'de yer alan habere göre, parsellerin kültür merkezi yapılmak üzere 2 kat yapılaşma koşullarında “sosyal kültürel tesis” alanına alınması önerildi. Teklif, 4 Şubat 2021 tarihli Eyüp Belediye Meclisi'nde alınan karar ile uygun görüldü. Plan değişikliği gereğinin yapılması için İBB Meclisi'ne gönderildi. Plan değişikliği İBB Meclisi'nin temmuz ayı oturumları sırasında gündeme alındı.

HUKUKİ AÇIDAN YETKİ GASPI ANLAMINA GELDİĞİNİN ALTI ÇİZİLDİ

Değişiklik ile ilgili İBB Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmede, mevcut bölge planından yer alan “Koruma Kurulu kararı alındıktan sonra İBB'ce onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır” notunun iptal edilerek koruma kurulu ve İBB Başkanlığı'nın devre dışı bırakıldığına, bu yetkinin ilçe belediyesine verildiğine dikkat çekildi.

Bu açıdan teklifin üst ölçekli imar planlarına, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı olduğu kaydedilerek  emsal teşkil edici ve hukuki açıdan yetki gaspı anlamına geldiğinin de altı çizildi. Plan değişikliği İBB Meclisi'nde CHP ve İYİ Parti gruplarının muhalefeti, AKP-MHP gruplarının oyları ile kabul edildi.


BÜYÜK BİR KISMI ÇİÇEK SERASI

Planlama alanında bulunan 4 bin 515 metrekare büyüklüğündeki 63 numaralı parsel, Hazreti Eyüp Vakfı adına kayıtlı iken 2019 yılında yapılan düzeltme ile Fatih Sultan Mehmed Han-ı Sani Bin Murad Han (Ebu Eyyüb El-Ensari) Vakfı ve Sultan Mustafa Han-ı Salis Bin Sultan Ahmed Han Vakfı mülkiyetine geçti.


1602 metrekarelik 62 sayılı parsel ile 152 metrekarelik 15 sayılı parsellerin mülkiyeti de İBB'ye ait. 15 numaralı parsel üzerinde 1.derece korunması gerekli kültür varlığı olan hazire bulunuyor. Parsellerin şu an büyük kısmı çiçek serası, bir kısmı da açık otopark olarak kullanılıyor.

AMACA UYGUN KULLANILMADIĞI BELİRTİLDİ

Plan değişikliğinin gerekçesinde 63 numaralı parselin gelir getirici nitelikte taşınmaz olduğu, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğu altındaki vakıf taşınmazlarının en iyi şekilde değerlendirilmesi ile yükümlü olduğu kaydedildi.

Parselin kültürel tesis alanı- çocuk tiyatrosu fonksiyonunda olması nedeniyle bu amaca uygun olarak kullanılamadığı belirtildi. Kültür merkezinin, idarenin yatırım programı içinde yer aldığı kaydedildi.

Gerekçede “Kültür merkezinin iç mekan tasarımlarında kat yüksekliklerinin kurulca ve ilçe belediyesince onaylanacak avan projesinde belirlenmesi gerekmektedir” ibaresi de yer aldı.

İlgili Haberler

Sonunda bu da oldu! Bakanlığa ait tarihi yapı için kiralık ilanı!

Gündem Haberleri