Vakıflar Genel Müdürlüğü, şehit çocuğu olmayan 177 kişiye şehit çocuğu diye burs verdi

Sayıştay'ın Vakıflar Genel Müdürlüğü raporuna göre 177 kişinin kendisini şehit çocuğu olarak yansıtarak burs aldığı, bu beyanların kontrol edilmediği belirlendi.

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre, Sayıştay'ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne (VGM) ilişkin 2020 denetim raporunda, 177 kişiye şehit çocuğu olmadıkları halde burs verildiği ortaya çıktı. 

Vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla ailelerin maddi durumları yeterli olmayan öğrenciler, Vakıflar Yönetmeliği'ne göre eğitim yardımı yapılıyor.

ÖZEL BİR PUANLAMA SİSTEMİ UYGULANIYOR

Öğrenci Başvuru Değerlendirme Cetveline göre yapılan puanlamada öğrencinin ikamet durumu, anne ve babanın işi, okuyan kardeş sayısı, başarı durumu, aile fert sayısı, ailenin aylık geliri gibi kıstaslar göz önünde bulundurularak karar veriliyor.

100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede anne ya da babası şehit olan öğrencilere 40 puan veriliyor.

Bursiyer adaylarının başvuru sırasında beyan ettiği bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol etme görevi ise VGM ya da bölge müdürlüklerinin.

Sayıştay denetiminde, 'şehit çocuğuyum' diyerek vakıflardan burs alan 177 kişinin şehit çocuğu olmadığı, VGM'nin ise bu beyanların doğruluğunu kontrol etmediği belirlendi.

AYNI RAPORDA HASEKİ HAMAMI DETAYI

Hürrem Sultan Hamamı olarak bilinen Haseki Hamamı, 2008 yılında restore et-işlet-devret yöntemiyle bir yüklenici tarafından 15 yıllığına kiralandı.

Restorasyon çalışmaları devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) mülkiyetindeki alanda ana beden duvar temeli, özgün drenaj kanalları ve havalandırma bacaları bulundu.

4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, bulunan yeni özgün yapıların bakım, onarım ve denetiminin yapılabilmesi için drenaj kanalı boyunca 6,5 metre genişliğinde alanın ana restorasyon yapıldığı parsele dahil etti. İBB de alanı VGM'ye devretti.

Ama Koruma Kurulu bunu reddetti ve çeşitli tarihlerde bu alandaki ticari faaliyetlere son verilmesi gerektiğini bildirdi. Benzer yazılar İBB tarafından da VGM'ye iletildi.

Sayıştay raporunda VGM'nin bu bildirimlere rağmen gerekeni yapmadığı belirtilerek, 'Yapılan yerinde denetimlerde bahsedilen ticari faaliyetin devam ettiği tespit edilmiştir' denildi.

MÜEYYİDE YOK

İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü'nün, Formula-1 pisti ihalesi kapsamında yapılması gereken otel ve konaklama evlerinin yapılmamasına rağmen müteahhide herhangi bir müeyyide uygulamadığı, 2006'da yapılması gereken geçici kabulün halen gerçekleştirilmediği de raporda ifade edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü arasında 19 Ekim 2017'de yapılan "Eski Eser Tescilli Vakıf Kültür Varlığının Projelerinin Hazırlanması ve Onarımının Yapılmasına İlişkin Protokol" imzalanmıştı.

Protokole göre türbe, hazire ve kabrin röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması ve koruma kurulunca onaylanmasının ardından bu işlerin onaylı projeler ve kurul kararı doğrultusunda belediye tarafından yaptırılmasının gerekiyordu. Ama belediyenin herhangi bir faaliyette bulunulmadığı da ortaya çıktı. 

 

İlgili Haberler

Sonunda bu da oldu! Bakanlığa ait tarihi yapı için kiralık ilanı!

Politika Haberleri