Topkapı Üniversitesi Rektörü ve Ekonomi gazetesi yazarı Prof. Dr. Emre Alkin, Nasıl bir Ekonomi TV’nin Ekonomi Masası programında Türkiye'nin uyguladığı dezenflasyon politikasını sert bir dille eleştirdi.
TÜİK’in hanehalkı tüketim harcamaları verilerini yorumlayan Alkin, bu politikanın başarısızlığa mahkum olduğunu ve vatandaşların ağır bir fatura ödeyeceğini vurguladı.
"DEZENFLASYON POLİTİKASI BAŞARISIZ OLACAK"
Prof. Dr. Emre Alkin, ekonomi yönetiminin göreve geldikten sonra TÜİK’in enflasyon rakamlarını gerçekçi kabul etmediğini savundu.
Alkin, “Geçen yıl haziran ayında göreve gelen ekonomi yönetimi yüzde 38,21’lik bir enflasyon oranıyla karşı karşıya kaldı. Mart ayına kadar faizleri yüzde 50’ye kadar çıkardılar ancak enflasyon oranı yüzde 75’e fırladı. Eğer ekonomi yönetimi dezenflasyon programı uyguluyorsa, göreve geldikleri zamandan itibaren enflasyonu düşürmeleri gerekiyor. Ancak bu ekip, enflasyonu yüzde 38'den yüzde 75'e çıkardı. Baz etkisinden kaynaklı düşeceğini söyledikleri 20 puanlık düşüşü de başarı olarak lanse etmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
TÜİK’in enflasyonu yüzde 75 olarak açıklamasına rağmen, gerçek enflasyonunun çok daha yüksek olduğunu savunan Alkin, kendi hesaplamalarına göre enflasyonun yüzde 133, Koç Üniversitesi'nin ise yüzde 174 olduğunu iddia etti.
"YALNIZCA VATANDAŞLAR VE KÜÇÜK İŞLETMELER ZARAR GÖRÜYOR"
Prof. Dr. Emre Alkin, dezenflasyon politikasının büyük şirketlere zarar vermediğini, ancak vatandaşları ve küçük işletmeleri zor durumda bıraktığını belirtti.
“Büyük şirketler yurt dışından kaynak bulabiliyor, CDS’ler düştü diye. Uluslararası kuruluşlar şimdi bu programın yan etkilerini merak etmeye başladı” diye ekledi.
Alkin, TÜİK’in yayınladığı verilerin, Türkiye’de insanların gelirlerinin büyük bir kısmını temel ihtiyaçlara harcadığını gösterdiğini vurguladı. Gelirlerin yaklaşık yüzde 40'ının gıda, yüzde 30'unun kira gibi temel ihtiyaçlara ayrıldığını ifade eden Alkin, toplam harcamaların yüzde 70'ini oluşturduğunu, diğer harcamalarla birlikte ise toplamın yüzde 85'ine ulaştığını belirtti.
“Ekonomi yönetimi Türkiye’yi tüketim toplumu olarak tanımlıyor ama gelirlerinin büyük bir kısmını tüketmek zorunda olan insanlar var. Dezenflasyon politikası uyguladın diye insanlar ihtiyaçlarından vazgeçmeyecek. Böyle bir politika başarılı olamaz, vatandaşa çok ağır bir fatura çıkaracak” dedi.
Prof. Dr. Emre Alkin’in açıklamaları, dezenflasyon politikalarının vatandaşlar üzerindeki etkilerini ve ekonomik politikalardaki tutarsızlıkları ortaya koyarken, Alkin, vatandaşların ve küçük işletmelerin bu süreçte büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağını vurguladı.