Resmi rakamlar, Türkiye’de enflasyonun yüzde 50 düzeyinde olduğunu ortaya koyuyor. Alım gücü git gide düşen, artan faturalarla açlık ve ısınma sorunlarıyla baş etmeye çalışan yurttaş, kıyafetini de artık ikinci el giysilerin satıldığı pazarlardan yapıyor.
Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre, Fatih Kocamustafapaşa ve Beyoğlu Dolapdere semt pazarlarında ikinci el eşya satan tezgâhları dolaşıyoruz. Eskiden öğrencilerin ve gençlerin antika (vintage) kıyafet bulmak için uğradığı tezgâhların önünde bugün çocuklarına mont, kazak arayan orta sınıf aileler ve ayakkabı deneyen emekliler var.
Yaşanan bu yoksullaşmayı, tezgâh sahiplerinin anlatımları gün yüzüne çıkarıyor.
‘EMEKLİ MAAŞIM ARTIK YETMİYOR’
Fatih Kocamustafapaşa’da yaşayan emekli 63 yaşındaki Mediha Hanım “Emekli maaşım artık yetmiyor. 5 yıldır pazarda tezgâh açıyorum” dedi.
‘2 LİRA İÇİN PAZARLIK YAPIYORLAR’
Pazarda kazak ve gömlek sattığını söyleyen Mediha Hanım, sert pazarlıklar yapıldığını belirtti. “2 lira için pazarlık yapıyorlar. Gerçekten yok, insanlarda bunu net olarak görebiliyoruz. En çok da çocuklara kalın giyecek alıyorlar, bu kış en çok çocuklara kalın hırkalar sattık” açıklamasını yaptı
Pazardaki başka bir tezgâhtar da müşteri profilinin değiştiğini söyledi. Eskiden öğrencilerin ve gençlerin antika kıyafet için bu tezgâhlara uğradığını söyleyen satıcı, “Artık aileler geliyor çocuklarıyla, bebek arabalarıyla. Öyle üstü başı yırtık sokakta kalan insanlar değil. Belli ki çalışan maaşlı insanlar. Onların bile parası yetmiyor mağazadakilere” ifadesini kullandı
O TEZGÂHLARDA DERİN SESSİZLİK
Adım atmakta zorlanılan pazarlarda şimdi motokuryeler rahatlıkla geçebiliyor. 40 liraya biber, 20 liraya domates, 30 liraya salatalık satan tezgâhtar Hamit Ersin, “Biz geçen sene 80 kasa domatesle gelirdik bu pazara şimdi 12 kasa ile geldik. Kimse alamıyor artık, şimdi her şeyi taneyle satıyoruz. Yakında taneli etiketler yapıştıracağız” dedi.