Vedat Milor, hünkarbeğendi mi şinitzel mi diye sordu

Yemek kritikleri yapan gastronomi yazarı Vedat Milor, Hürriyet gazetesindeki köşesinde “Mutfağımız dünyada hatırı sayılır olabilir mi?” başlıklı yazısında hünkarbeğendi ve tavuk şnitzele ilişkin yorumlarda bulundu.

Gastronomi yazarı ve TV programcısı Vedat Milor, Türk mutfağına ilişkin kaleme aldığı yazısında “Bir lokantaya gittiğimizde biri hünkârbeğendi, diğeri tavuk şnitzel iki seçenek olsa, pek çoğumuz ikinciyi seçmiyor muyuz genellikle?” ifadelerini kullandı.
Vedat Milor, Hürriyet gazetesindeki “Mutfağımız dünyada hatırı sayılır olabilir mi?” başlıklı yazısında “Bir imparatorluğun mirasçısı olan ‘ciddi Türk mutfağı’nı ihraç etmememiz için hiçbir neden yok. Ancak öncelikle kendi mutfağımızı iyi tanımamız, yöresel yemeklerimizi bilmemiz ve evlerimizde pişirmemiz gerekmez mi?” diye sordu.
İKİ SEÇENEK OLSA...
Hürriyet gazetesi yazarı “Türk mutfağı derken, bir imparatorluğun mirasçısı ülkemizin hatırı sayılır ve zengin yemek çesitliliğini kastediyorum” diyerek yazısını şöyle sonlandırdı:
“Elbette ki bu zenginlik, etnik ve kültürel çesitliliğin mutfağa yansıması. Arap, Boşnak, Gürcü, Yunan, Ermeni, Çerkes, hatta Rus, Pontus, İtalyan, Azeri, Orta-Asya, Yörük vs. yeme-içme gelenekleri birleşmiş ve ortaya bir saray mutfağı çıkmış. Zengin gelenek şanslı coğrafyayla birleşmiş ve ‘insanlığın kültür hazinesi’ denebilecek bir mutfak geleneği doğmuş. En büyük artımız bu.Mutfağımız dünyada hatırı sayılır olabilir mi
Paradoksal bir şekilde en büyük eksimiz de bu. Bu zenginliğin ve ağırlığın altında adeta ezilmişiz. ‘Bir âlimden bir zalim...’ lafını hatırlar mısınız? ‘Hayırlı babanın hayırsız oğlu’ gibi. Çok eski ve köklü ailelerde rastlanan bir durum. Köklü ve saygıdeğer ailenin biraz şımarık erkek evladı kendisinden beklentilerin ağırlığı altında adeta eziliyor. Başarısızlığını da hep başkalarının suçu olarak görüyor. Biraz öyleyiz biz. ‘Dünya bizi sevmiyor, mutfak değerimizi anlamıyor!’ diyoruz. Ama biz her şeyden önce kendi yemeklerimizin ne kadarını biliyor, seviyor ve pişiriyoruz?
Bırakın farklı ülkelerin mutfağını, ülkemizdeki, kendi yöremizin dışındaki yörelerin mutfağını merak ediyor ve deniyor muyuz? Bir lokantaya gittiğimizde biri hünkârbeğendi, diğeri tavuk şnitzel iki seçenek olsa, pek çoğumuz ikinciyi seçmiyor muyuz genellikle?

Yaşam Haberleri