Türkiye, dövizdeki artışın önüne geçmek amacıyla 20 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini başlattı.
KKM, Türk lirasını döviz karşısında korumayı hedefleyen bir sistem. Bu sistem, vade sonundaki dönüşüm kuru ile vade başlangıç tarihinde geçerli olan dönüşüm kuru arasındaki değişimin yatırım yapan müşterilere kur farkını korumasını sağlıyordu.
2023 Genel Seçimleri sonrasında değişen ekonomi yönetimi altında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, KKM'nin sona erdirilmesi yönünde adımlar attı ve 1 Ocak 2024 itibariyle KKM'de yeni hesap açılmaması kararı alındı.
MİLYARLARCA LİRA KKM'YE GİTTİ
Kur Korumalı Mevduat hakkında Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, vatandaşları endişelendirecek bir gerçeği sosyal medya hesabından duyurdu.
X hesabından yaptığı paylaşımda Bingöl, Kur Korumalı Mevduatın ani bir şekilde uygulanmaya konulduğunu belirtti.
Geçen yıl Merkez Bankası bütçesinden 833 milyar 419 milyon 913 bin lira, yılın ilk yedi ayında ise merkezi yönetim bütçesinden 59 milyar 483 milyon 553 bin lira para ödendiğini dile getirdi.
Ozan Bingöl, toplamda sadece geçen yıl için KKM için vatandaşların vergilerinden 892 milyar 903 milyon 466 bin lira ayrıldığını belirtirken, bu paranın işçilere, emekçilere, emeklilere veya dar gelirlilere gitmediğini vurguladı.
KUR KORUMALI MEVDUAT’IN MALİYETİNİ MERKEZ BANKASI AÇIKLADI
Merkez Bankası Genel Kurulu'nda bankanın dönem zararı 818 milyar 182 milyon lira olarak açıklandı ve kur korumalı mevduat hesaplarından kaynaklanan banka giderinin 833.4 milyar lira olduğu duyuruldu.
Merkez Bankası'nın bilançosunda yer alan bilgilere göre, 14 Temmuz 2023 tarihli ve 7456 sayılı Kanun'un geçici 2. maddesi ile devredilen TL dönüşümlü kur korumalı mevduat işlemleri ile döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat ve diğer döviz kazandırıcı işlemler (YUVAM, fiziki altın vb.) giderleri toplamı 833 milyar 419 milyon 912 bin lira oldu.