Resmi Gazete'de yayımlanan "Vatandaşlığın Modernizasyonu Kanunu" 27 Haziran'da yürürlüğe girecek.
Alman hükümetinin hazırladığı tasarı, 19 Ocak'ta Federal Meclis'te 382 lehte, 234 aleyhte oyla kabul edildi ve 2 Şubat'ta Federal Konsey'de (Bundesrat) da onaylandı.
Bu yasayla Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları, Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığını alabilecek.
YENİ YASA BERABERİNDE NELER GETİRİYOR?
Alman vatandaşlığı alabilmek için yasal ikamet şartı 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Alman vatandaşlığına geçmek isteyen bir kişinin akademik veya mesleki başarılar göstererek, gönüllü çalışmalar yaparak veya dili öğrenmek için özel çaba göstererek ülkedeki yaşam koşullarına uyum sağladığını göstermesi durumunda bu süre daha da 3 yıla indirilebilecek.
Çifte vatandaşlık seçeneğinin tanınmasıyla, daha önce uygulanan ve 23 yaşına kadar gençleri ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmaya zorlayan "seçenek modeli" tamamen kaldırılacak.
Almanya'da doğan çocuklar, kendileri Alman vatandaşı olmasalar bile ebeveynlerinden en az birinin ülkede en az 5 yıl yasal olarak ikamet etmesi durumunda Alman vatandaşlığına hak kazanacaktır.
Alman vatandaşlığı isteyen kişilerin, kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, sosyal yardıma ihtiyaç duymadan maddi açıdan geçimlerini sağlayabileceklerini kanıtlamaları gerekiyor.
Misafir İşçi Sözleşmesi kapsamında 30 Haziran 1974 tarihine kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) gelen işçiler ile eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ne gelen sözleşmeli işçiler için zorunlu olan vatandaşlığa giriş için yazılı sınav zorunluluğu 13 Haziran 1990 tarihine kadar Cumhuriyet (Doğu Almanya) da ortadan kaldırılacaktır.
Yahudi aleyhtarı, ırkçı, yabancı düşmanı veya diğer insanlık dışı eylemlerde bulunan kişilere Alman vatandaşlığı verilmeyecektir. Ayrıca vatandaşlık isteyen kişilerin, liberal bir toplumun değerlerini benimsemenin yanı sıra, Almanya'nın Nasyonal Sosyalist rejim ve sonuçlarıyla ilgili özel tarihsel sorumluluğunu da kabul etmesi gerekiyor.
Ayrıca çokeşlilik uygulayan veya anayasada belirtilen cinsiyet eşitliğine aykırı davranan kişiler vatandaşlığa hak kazanamayacak.