Dünya Gazetesi’nden Kemalettin Bulamacı’nın haberine göre, Tim Berners-Lee'nin öncüğüğünde geliştirilen W3 yani World Wide Web (Dünya Çapında Ağ) sistemi, 1989 yılında CERN araştırma enstitüsünde hayata geçirildi. Berners-Lee'nin web için temel olan HTML, HTTP, URL ve web tarayıcı teknolojilerinin prensiplerini ortaya koyduğunu belirtmek önemli.
HERKESİN KİŞİSEL YAPAY ZEKA ASİSTANI OLACAK
Berners-Lee'nin gelecek vizyonunda, yapay zekânın web ile etkileşimimizi değiştireceği öne çıkıyor. Ona göre, gelecekte herkesin kişisel yapay zekâ asistanları olacak ve bu asistanlar, doktorlar, avukatlar ve bankacılar gibi bireyler için hizmet verecek. Berners-Lee, bu gelişmenin gerçekleşebilmesi için insanlığın öncelikle bir savaş vermesi gerektiğini vurguluyor.
VERİ KONTROLÜ BİREYLERE AİT OLACAK
Berners-Lee'nin bir diğer önemli öngörüsü ise veri kontrolünün bireylere ait olacağı bir web ortamı. Bu, Google, Meta, Amazon, Apple, Microsoft gibi teknoloji devlerine veri kontrolünün devredilmesi yerine, bireylerin verilerini bir veri deposu veya "pod" aracılığıyla kontrol edebilecekleri anlamına geliyor. Berners-Lee'nin bu vizyonu üzerinde çalıştığı Inrupt şirketi, bu alanda çalışmalar yürütüyor ve Solid protokolü adı verilen bir gelişme üzerine odaklanıyor.
BÜYÜK TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNDEN BİRİ BÖLÜNECEK
Son olarak, Berners-Lee gelecekte büyük teknoloji şirketlerinden birinin bölünmesi gerekebileceğini öngörüyor. Avrupa Birliği'nin Dijital Piyasalar Yasası gibi düzenlemeler, bu yönde önemli adımlar atmış durumda ve büyük teknoloji şirketlerini rekabeti teşvik etmeye yönlendiriyor. Berners-Lee, gelecekte düzenleyici kurumların büyük şirketleri parçalamak için çalışabileceğini ve tekelleşmeye karşı mücadele edebileceklerini öne sürüyor. hangi şirketin bu süreçte etkileneceğinin belirsiz olduğunu belirtiyor.