WhatsApp'ın yöneticisi Will Cathcart, mobil uygulamanın yasaklı olduğu ülkelerde milyonlarca kişinin geçici teknik çözümlerle WhatsApp'a gizlice erişim sağladığını açıkladı.
İran, Kuzey Kore ve Suriye'de yasaklanan uygulama, geçen ay Çin'de de yasaklandı. Katar, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde ise uygulamanın bazı özellikleri kısıtlanıyor.
Cathcart yaptığı açıklamada, WhatsApp'ın kullanıcılarına dair sistematik olmayan çok sayıda veriye sahip olduğunu belirtti. Engellendiği bazı ülkelerde hala on milyonlarca insanın WhatsApp'a erişim sağladığını gözlemlediklerini ifade etti.
WHATSAPP NEDİR?
WhatsApp, kullanıcıların birbirleriyle mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama yapma, medya ve dosya paylaşımı gibi işlemleri gerçekleştirmelerine olanak tanıyan bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır.
2009 yılında kurulan WhatsApp, hızlı ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmasıyla dünya genelinde popüler hale gelmiştir. Uygulama, internet bağlantısı üzerinden iletişim kurulmasına olanak tanıdığı için SMS gibi geleneksel iletişim yöntemlerine göre daha ekonomik bir alternatif sunar.
WhatsApp'ın özellikleri arasında grup sohbetleri oluşturma, uçtan uca şifreleme ile güvenli iletişim sağlama, anlık konum paylaşımı ve durum güncellemeleri gibi imkanlar yer alır.
Kullanıcılar, telefon numaralarını kullanarak uygulamada hesap oluşturabilir ve kişiler listesinde kayıtlı olan diğer WhatsApp kullanıcılarıyla iletişim kurabilirler.