Depremin üçüncü gününde kapatılan ve 5 işlem günü sonrasında birçok tedbirle açılan borsa yabancı yatırımcı tarafından farklı bakış açılarıyla ele alındı.
Bloomberg''te yer alan habere göre, Türkiye Varlık Fonu’nun Fiyat İstikrarı Fonu aracılığıyla borsada oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde hisse alımı gerçekleştirebileceğine yönelik karar, BES’te devlet katkısı portföyünde fonların borsa payının yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarılması, hisse geri alımlarında stopajın sıfırlanması ve Genel Kurul kararı zorunluluğunun kaldırılması gibi adımlar bu yükselişte etkili oldu.
KALICI MI GEÇİCİ Mİ?
Ancak uluslararası yatırımcıların Türk borsasına bakışı karışık. Teneo Intelligence Kurucu Ortağı Wolfango Piccoli, "Artık bir piyasa yok. Siyasi hedefleri ve normallik görüntüsü sağlamak için her türlü adımı kullanan yerel otoritelerin sonsuz müdahaleleri var" derken; Medley Global Advisors’dan Nick Stadtmiller da hükümetin sürekli müdahale ile borsayı yüksek tutmasının zor olacağı görüşünü aktardı.
Stadtmiller, "Yetkililer, tüketici algısı ve harcamalarına zarar verecek borsa çöküşünü önlemek için müdahale etmeye devam etmek zorunda kalacak" dedi.
Öte yandan Bank Julius Baer Hisse Stratejisti Nenad Dinic, piyasadaki düzensizlik ve oynaklığa karşı atılan adımları haklı olarak değerlendirdi. Dinic, "İstenmeyen bir müdahale politikası riskini çok az görüyoruz" diye konuştu.
Benzer şekilde Mobius Capital Partners Fon Yöneticisi Carlos Hardenberg de "Bu gibi geçici tedbirleri başka ülkelerde de gördük. Ancak tabii ki yetkililer piyasadan uzak durmalı çünkü bu genel olarak güven kaybına yol açar" değerlendirmesini yaptı.