Anne karnına ihtiyaç duyulmayacak mı ?

Gelecek zamanda anne karnına ihtiyaç duyulmayabilir. Dünyanın ilk yapay rahim tesisi projesi...

İnsanlığın devamlılığı için doğurganlık azalıyor. Bilim insanları Dünya çapında gerçekleşecek  kısırlık krizinden'' bahsediyor. Bu durumun nüfusun azalması ile Dünya''nın sonunu getireceğini uyarısında bulunarak endişelerini dile getirdiler. Bir kısım bilim insanı da buna çözüm olarak “yapay rahim” geliştirmekten söz ediyor.

DOĞURGANLIK AZALIYOR KISIRLIK ARTIYOR!

Dünya Sağlık Örgütü, Dünya genelinde, üreme çağındaki çiftlerin %15''inin kısırlık problemi olduğunu belirtiyor. Son 70 yılda dünya çapında doğurganlık oranları %50 oranında azaldı. Bu düşüşün nedenleri arasında (diğer şeylerin yanı sıra) kadınların artan eğitimi, istihdamdaki artışlar ve çoğunluk olarak küresel sperm sayısındaki düşüş yer alıyor. 

İLK YAPAY RAHİM TESİSİ!

Biyoteknoloji Uzmanı ve Bilim İletişimcisi Hashem Al-Ghaili tarafından geliştirilen tasarladığı ve paylaştığı bir konsept olan EctoLife ilk yapay rahim teknolojisi olarak anılıyor. EctoLife''ın amacı Annenin karnında bebeklerin büyümesini ve gelişmesini sağlayan doğal ortamın yapay olarak üretilmesi prensibine dayanıyor. 

2017 Bio Bag, yapay rahim teknoloji Çalışmasının arkasındaki bilim adamları, 105 ila 120 gün boyunca sekiz cenin kuzu yetiştirebilmişlerdi. Mart 2021''de bir kilometre taşına daha ulaşıldı. İsrailli bilim adamları yapay rahimlerde on bir güne kadar fare embriyoları yetiştirmeyi başardılar.

Science and Stuff ile yapılan röportajda Al-Ghaili kısırlık konusuna dikkat çektikten şunları söyledi: "EctoLife" konseptinin bir gün geleneksel doğumun yerini alabilir. Bu teknolojiye ulaşarak, toplumun ''evlat edinme kurumundan yanıt beklemeleri'' ve ''gebelik komplikasyonları konusunda endişelerini ortadan kaldırabiliriz".

Bilim insanları yeni bir devrin başlayacağını, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapay rahim ile tam işlevli bebeklerin oluşması öngörüyor.

 

İlgili Haberler

Bilim bu iddiayı çürüttü! Günlük daha fazlası gerekiyor
Bilim insanları 48 bin 500 yıllık virüsü canlandırdı

Teknoloji Haberleri