Yaşlanmayı geciktiren o gıdalar! Her gün tüketin

Sağlıklı beslenme, uzun bir yaşam belirtisidir. Sağlıklı beslenerek günlük hayatınızda daha dinç, enerjik ve mutlu olursunuz. İşte, Uzun süre sağlıklı kalabilmek için günlük hayatınıza dâhil etmeniz gereken o besinler…

Yaşlanmayı geciktiren bu besinler, zamanı durduramazlar, ancak yaşlanmaya daha iyi direnmemize yardımcı olurlar. Hatta bazıları yaşlanmayı yavaşlatabilir.

Yaşlanmaya karşı savaşmak için sağlıklı beslenmek şarttır. Meyve ve sebzeler lif bakımından zengin, tam tahıllar sindirim sağlığını destekler ve bu nedenle yaşlanmayı geciktirir. Aynı şekilde antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin besinler de yaşlanma belirtileriyle savaşmaya yardımcı olur. Antioksidanlar, vücut tarafından üretilen ve cilt yaşlanmasından büyük ölçüde sorumlu olan serbest radikallerle savaşır.

Yetersiz sıvı alımında, kırışıklıklar ve cilt yaşlanmaları meydana gelmektedir. Bu nedenle her gün 1,5 ila 2,5 litre su içmek ve sudan zengin besinler tüketmek önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda, yaşlanmayı geciktirebilmek için, aşrı güneşten maruz kalma, tütün ve hava kirlilik gibi bazı ağırlaştırıcı faktörlerin mümkün olduğu kadar azaltılması gerekir.

SOYA BAZLI GIDALAR

Soya fasulyesi özellikle Asya''da yıllardır temel bir besindir. Bunlar, fitoöstrojene benzer şekilde izoflavonlar açısından zengindir. İzoflavonlar iltihap önleyici, antioksidan, antikanser ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu özellikler vücuttaki hücre yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olduğu gibi bazı kanser türlerine karşı koruduğu için çok sağlıklı bir besindir.

Peynir benzeri soya fasulyesinden yapılan tofu da tüketilebilir. Esas olarak soya içerdiğinden aynı özelliklere sahiptir. Soya ayrıca iyi bir protein kaynağıdır. Vücudun proteinleri sentezlemesi için faydalı olan tüm gerekli amino asitleri içerir. Soya bazlı bir diyet mineraller açısından da zengindir. Bu besinler özellikle dişleri ve kemikleri güçlendirmek için önemlidir.

Tofu ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum, fosfor, çinko ve bakır açısından da zengindir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir.

MEYVE VE SEBZELER

Havuç beslenme uzmanları tarafından en çok tavsiye edilenlerdir. Uzun bir yaşam beklentisi oluşturan birçok besin içerir. Yaşınız ne olursa olsun daha iyi görmemizi sağlarlar. Ayrıca, beta karoten sayesinde A vitamini üretimine katılırlar. Havuç ayrıca karotenoidler açısından zengindir. Bunlar gözleri yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korur.

Havuç dışında turpgillerden sebzeler de günlük beslenmeye eklenmelidir. Bunlar lahana, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve turp gibi yeşil besinlerdir. Bu sebzelere dayalı bir diyet vücuda belirli vitaminler (C, E, K ve folat), birçok mineral (potasyum, kalsiyum ve selenyum) ve karotenoidler (lutein ve beta karoten) sağlar. Tüm bu maddeler iyi bir kalp ve kas sağlığı için gereklidir.

Domates, güçlü bir antioksidan olan likopen açısından çok zengindir. Likopen hücresel yaşlanmayı durduran bir antioksidandır. Tüm öğünlerde domates tüketebilirsiniz. Domatesler püre veya sos haline getirildiğinde likopen bozulmadan kalır.

Nar da çok etkilidir. Bu yaşlanma karşıtı meyve tanenler, flavonoidler, yağ asitleri, vitaminler ve eser elementler açısından zengindir. Yaşlanmaya karşı adeta bir kokteyldir. Antimikrobiyal etkisi vardır ve iyileşmeyi kolaylaştırır. Nar ayrıca kolajen liflerinin parçalanmasını azaltan iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

Yaban mersini de uzun süreli cilt hasarını önlemeye yardımcı olan çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ek olarak, cildi çevresel saldırılara karşı koruma yeteneğine sahiptir.

Portakal özellikle cilt için mükemmeldir. C vitamini bakımından zengindir, hücrelerin bozulmasına karşı etkili bir şekilde savaşır ve hatta yenilenmelerine katılır. Bu meyve aynı zamanda nemlendirme ve temizleme özelliklerine de sahiptir.

Avokado da yaşlanam karşıtıdır. Bu meyve, B, C ve E vitaminleri ve kalp sağlığı için önerilen doymamış yağlar açısından zengindir. Avokado, cildin yaşlanmasını azaltan vücut tarafından kolajen üretimini sağlar.

Bir kuruyemiş olan ceviz de çinko, selenyum , E vitamini ve omega 3 açısından zengindir. Hücreleri iltihaba karşı korurlar ve cildin elastikiyetini daha uzun süre korumaya yardımcı olurlar.

YAĞLI BALIKLAR

Somon, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar yüksek omega 3 yağ asitleri içeriği sayesinde zihinsel yaşlanmayı yavaşlatır ve hasarları önler. Ayrıca, kalp hastalıklarını önlemek için de çok etkilidirler.

İlgili Haberler

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ceza yağdırdı: Kesilen cezalar 113 milyon lirayı aştı
Cüzdanımızı ve midemizi ilgilendiren açıklama...

Sağlık Haberleri