Türkiye, geçtiğimiz yıl tarihi seviyelerde altın ithalatı yaparak son 50 yılın rekorunu kırmıştı. Ancak, yaşanan ekonomik model değişikliği sonucu ülke, aylık altın ithalatını azaltmaya odaklanmış durumda.
Şirketlerin yanı sıra iç piyasada da altın talebini dengelemek adına yeni uygulamalar devreye alınıyor. Yaz aylarında göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ilk adım olarak çeyrek ve yarım gram olarak bilinen 0.25 ve 0.50 gramlık altınların basımına yasak getirmişti. Bu adımın, altın talebindeki baskıyı azaltma ve ithalatı kontrol altında tutma amacı güdüldüğü belirtiliyor.
YASAK GRAM ALTIN ÜRETİMİNE SIÇRAYABİLİR
Gram altın fiyatlarının 2 bin lirayı aşmasıyla birlikte vatandaşlar, özellikle küçük ölçekli birikimlerde veya düğün ve nişan gibi etkinliklerde tercih ettikleri çeyrek ve yarım gramlık altınların tedavülden kaldırılmasına yönelik büyük bir tepki gösteriyor.
Ekonomist İslam Memiş'in altın ve para piyasaları üzerine yaptığı yorumlar da dikkat çekiyor. Memiş'e göre, ilerleyen süreçte bu kararın kapsamının genişletilerek 1 gram altınlar için de uygulanması muhtemel.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizlerini artırması ve bankalara yüksek mevduat faizleri uygulaması, yatırımcıları döviz veya altın gibi emtialardan uzaklaştırmayı amaçlasa da, enflasyonun etkisiyle Türk lirasından kaçış devam ediyor.
Özellikle "yastık altı altın" olarak bilinen yönteme olan ilginin artmasıyla birlikte vatandaşlar, yüksek enflasyon nedeniyle birikimlerini Türk lirası olarak tutmayı tercih etmiyor.
Bu durumda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın altın üretimine yönelik kısıtlamalar getirebileceği belirtiliyor. İslam Memiş, sektörde bu konuya ilişkin büyük bir rahatsızlık olduğunu ifade ediyor.
SEKTÖRLER KISITLAMA
Altın üretimi ve ithalatına ilişkin alınan kararların artması beklenirken, Türkiye'deki mücevher üreticileri, üzerlerindeki baskının devam etmesi durumunda mücevher sektöründe kullanılan parçaların ithalatının zorlaşabileceğini ifade ediyor. Bu durumun üretimde kriz riskini artırabileceğine dikkat çekiyor.