Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, "Emeklilik sistemi için yeni bir reform mu geliyor?" başlıklı yazısında, SGK raporu ve Cumhurbaşkanlığı Programı'na atıfta bulunarak dikkat çekici tespitlerde bulundu.
Doğan, SGK'nın 2023 bütçesinde beklenen emekli maaşı ödemelerinin 1 trilyon lira olarak tahmin edildiğini ancak bu miktarın 1.4 trilyon TL olarak gerçekleştiğini aktardı.
"DENGEYİ EMEKLİ ZAMMI VE EYT BOZDU"
SGK raporunda, emekli maaşlarının beklenenden daha fazla artmasının sebepleri arasında en düşük emekli maaşının artırılması ve EYT düzenlemesinin etkisi olduğunu belirten Noyan, bu dengesizliği düzeltecek önerilere de yer verildiğini ifade etti.
Raporda, çalışan nüfus ile emekli nüfus arasındaki oranın mali sürdürülebilirlik açısından kritik olduğu vurgulanarak, sosyal güvenlik politikalarının nüfus yapısına göre düzenli olarak gözden geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Avrupa'daki gibi "otomatik ayarlama sistemi"ne geçileceğini iddia eden Noyan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak için emeklilik hesaplamalarında demografik ve ekonomik değişkenlere uyum sağlayacak otomatik ayarlama mekanizmalarının kullanılması gerektiğini belirtti.
"OTOMATİK AYARLAMA SİSTEMİ"
Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan ve 2005 yılında bazı ülkelerin geçiş yaptığı bu sistem, emekli maaşlarının nüfus değişikliklerine göre ayarlanmasını sağlıyor; emekli sayısı arttıkça maaşlar azalıyor ve bu duruma otomatik ayarlama mekanizması deniyor.
SGK'nın raporuna göre, emeklilik sisteminde gelecekte karşılaşılabilecek sorunları önlemek için şimdiden harekete geçilmesi ve otomatik ayarlama sistemine geçiş yapılması öneriliyor.
SGK'nın bu önerisi ve Cumhurbaşkanlığı Programı'ndan anlaşıldığı üzere, emeklilik sisteminde önemli bir reformun yakın olduğu görülüyor.