Beyaz çay, günümüzde popülerlik kazanan bitki çayları arasında öne çıkıyor ve sağlıklı özellikleri nedeniyle tercih ediliyor. Hafif yapısı ile dikkat çeken beyaz çayda, yeşil çayda da bulunan antioksidan maddesi kateşin bulunuyor.
Dünya genelinde değeri en yüksek çaylardan biri olarak kabul edilen beyaz çayın stres ve gerginliği azaltıcı etkileri var. Aynı zamanda metabolizmaya olumlu katkıları ile kilo vermeyi de destekliyor.
BEYAZ ÇAY NASIL ÜRETİLİR?
Beyaz çay, Camellia sinensis adlı bir bitkiden elde edilir ve ilkbaharın başlarında toplanmış henüz açılmamış çiçeklerin kurutulmasıyla üretilir. Bu erken toplama, içeriğinde bulunan güçlü antioksidan kateşini korumak için yapılır. Beyaz çay genellikle Hindistan, Çin, Tayvan, Nepal, Sri Lanka ve Tayland gibi bölgelerde yetiştirilir.
BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI NEDİR?
Antioksidan açısından zengin olması, serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Beyin ve zihin gelişimini destekler, kemik yapısını güçlendirir ve kemiklere zarar veren kanserli hücreleri uzak tutar.
Beyaz çayın cilde olan faydaları arasında cildin aşırı yağlanmasını önleyerek sivilce, akne ve siyah noktaların azalmasını sağlamak bulunur. Aynı zamanda cildin erken yaşlanmasını engeller, cildi sıkılaştırır ve genç kalmasına yardımcı olur. Cildi canlandırarak parlaklık kazandırır.
Kilo verme konusunda beyaz çayın metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunur. İçerdiği kafein, metabolizmayı artırarak kilo verme sürecini destekler. Ancak dikkatli tüketilmelidir, aşırıya kaçılmamalıdır. Beyaz çayın içerdiği kafein miktarı ideal düzeydedir ve kalorisi düşüktür.
Beyaz çayın tüketilmesi durumunda uyku problemlerine, çarpıntıya ve aşırı tüketimde tansiyon düşüşüne neden olabileceği unutulmamalıdır. Gebelik döneminde kullanımından kaçınılmalı ve kronik rahatsızlıkları olanlar doktora danışmalıdır. Beyaz çay günde 1-2 fincan şeklinde tüketilebilir.
BEYAZ ÇAY NASIL DEMLENİR?
Evde beyaz çayı demlerken ilk önce kaliteli bir ürün almalısınız. Yani kötü bir beyaz çay almak sağlık problemleri yaratabilir. Daha sonra suyu kaynatıp soğumaya bırakmalısınız. Su ılık olduktan sonra beyaz çayın yapraklarını içine atın. 2 dakikada kadar demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz.