Yeşil çayın faydaları nelerdir?

Yeşil çayın birçok farklı kanser türü, kalp hastalıkları ve karaciğer hastalıkları üzerinde faydalı etkileri olduğu bildirilmiştir.

Çay tüm dünyada çok fazla tüketilen bir içecektir. Yeşil çayın sağlık üzerine faydaları içeriğindeki kateşin maddesinden kaynaklanmaktadır. Kateşinler antioksidan bileşiklerdir. Yeşil çayın kuru ağırlığının %30’unu kateşinler oluşturmaktadır. Yeşil çay neye iyi gelir? Şöyle bir göz atalım:

Antioksidan etki: Vücutta oksidatif süreçler sonucunda serbest oksijen radikalleri açığa çıkar. Bu maddeler doku hasarı ve hücre yaşlanmasına neden olur. Yeşil çayda bulunan kateşinler serbest oksijen radikallerinin etkisini azaltarak antioksidan etki gösterir.

Antikanserojen etki: Yapılan çalışmalar yeşil çay tüketimin çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. Yeşil çayın içeriğindeki polifenoller vasıtasıyla DNA hasarını önlediği düşünülmektedir. Yapılan gözlemler daha sık yeşil çay tüketen kadınlarda meme kanserinin %20-30 daha az görüldüğünü göstermektedir. Yeşil çayın kanser riskini azaltıp azaltmadığına dair çalışmalar devam etmektedir.

Kalp sağlığı üzerine faydaları: Kardiyovasküler hastalıklar; koroner kalp hastalıkları, romatizmal kalp hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, yüksek kan basıncı ile seyreden kalp hastalıkları, periferik damar hastalıkları gibi pek çok çeşidi bulunan bir grup rahatsızlıktır. Kalp hastalıkları tüm dünyada ölümlerin başta gelen sebebidir. Genel olarak çay içmenin kalp hastalığı riskini azalttığı düşünülmektedir. Yeşil çayın kalp hastalıklarından koruyucu etkisi içeriğinde bulunan ve bir antioksidan olan flavonoidlerden kaynaklanmaktadır. Yapılan çalışmalar yeşil çayın LDL kolesterolü düşürdüğü, kanın pıhtılaşma riskini ve vücuttan kolesterol emilimini azalttığını göstermişir. Yapılan gözlemler düzenli yeşil çay tüketenlerin daha az inme (felç) geçirdiklerini gösterdi. Ayrıca çayın içinde bulunan tanin maddesinin kan basıncını düşürücü etkisi olduğu gözlemlendi.

Şifalı Bitkiler Haberleri