Yılda 4 defa MTV ücreti mi geliyor? Araç sahibi milyonları tedirgin eden gelişme
Araç sahiplerinin yılda iki kez ödemek zorunda olduğu bir vergi türü olan MTV, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında alınıyor. Ekonomi Gazetesi yazarı Şeref Oğuz dikkat çeken bir iddiada bulundu. MTV yılda 4 kez mi alınacak? İşte tüm detaylar…
113
Ekonomi Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, "1 Nisan vergi şakalarına hazır olun" başlıklı makalesinde, "Bütçe açığımız, 90'ların Kayıp Yılları'nı anımsatan seviyelere ulaşıyor" ifadeleriyle başladı. Ocak ayı mali verilerine göre, devletin toplam bütçe giderlerinin 767,9 milyar TL olduğunu belirtti.
213
Bu giderlerin 646,9 milyar TL'sinin faiz dışı giderlerden oluştuğunu aktardı. Aynı dönemde bütçe gelirlerinin ise 617,2 milyar TL olduğunu ve vergi gelirlerinin 517,2 milyar TL'ye ulaştığını vurguladı. Bütçe dengesinin negatif olduğuna dikkat çekerek, bu durumun şaşırtıcı olmadığını ifade etti. Bilinen verilerin negatif değerler olduğunu ancak geldikleri noktada 150,7 milyar TL bütçe açığı bulunduğunu dile getirdi.
313
Faiz dışı denge ise negatif 29,6 milyar TL olarak kaydedildiğini belirtti. Bu verilerin, ülkenin mali disiplin ve bütçe yönetimi performansını yansıttığını öne sürdü.
413
121 MİLYAR LİRANIN EKONOMİ İÇİN ÖNEMİ
Yeni vergilerin olasılığına işaret eden Oğuz, “Ocak ayında faiz giderleri 121 milyar TL'ye ulaştı. Ancak bu rakam, Türkiye ekonomisi için ne ifade ediyor? Borsada halka açık olan 119 şirketin toplam piyasa değeri de yaklaşık 121 milyar TL. Yani, ödediğimiz faiz miktarı, ülkemizin önde gelen şirketlerinin toplam piyasa değeri kadar. Arçelik'in piyasa değeri 106 milyar TL iken, İskenderun Demir Çelik'in piyasa değeri 119 milyar TL olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla, ülkemizdeki önemli şirketlerin toplam büyüklüğü kadar bir faiz ödemesi gerçekleştiriyoruz.” İfadelerine yer verdi.
513
FAİZ ÖDEMEK KAÇINILMAZ MI
Oğuz ifadelerine şu şekilde devam etti:
Eğer harcamalarımız gelirlerimizle uyumlu değilse, bunun bir bedeli olur ve genellikle bu bedeli faiz olarak ödemek durumunda kalırız. Eğer yeterli para yoksa, ya paranızı basacak ya da yeni vergiler getireceksiniz. Geçmişte, deprem bahanesiyle geçici olarak getirilen iletişim vergisi gibi vergiler, aslında kalıcı hale gelmiş ve hiç kalkmamıştı.
613
YENİ VERGİLER Mİ GELİYOR
Örneğin, zaten duble hale getirilmiş Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), yılda iki kez alınmaktan çıkarılıp her 4 ayda bir veya her 3 ayda bir (yani yılda 3 veya 4 kez) alınabilir hale getirilebilir. Ayrıca, 1600 cc'den büyük silindir hacmine sahip her araç için "silindir vergisi" adı altında ek bir vergi konulabilir.
713
Bununla da yetinmeyebilirler, örneğin birden fazla eve sahip olanlardan ekstra konut vergisi alınabilir. Ve bununla da bitmez… KDV ve ÖTV gibi vergiler, her mal ve hizmet grubu için (gıda dahil) artırılabilir. Temel KDV'nin %25'lere yükseltilmesi bile düşünülebilir.
813
Peşin vergi ödemeleriyle karşı karşıyayız Hükümet, paraya sıkıştığında vergilerle oynamaya başlar. Kasası boşaldığında, itibardan tasarruf edilemeyeceğini düşünerek vatandaşa yönelir ve "cüzdanlarınızı hazırlayın" der. Kazanıyor ya da kaybediyor olmanız fark etmez, her durumda sizden para talep edilir. Çünkü savurgan harcamalar için para gerekir.
913
Şimdi de kasada para yok. Bütçe açığının en büyük kalemi faiz ödemeleri... Yakın çevrede dostça yardımlar olabilir mi? Para yoksa, vergi kaçınılmazdır. 1 Nisan sonrası vatandaşa "sıkı para programı" getirildiğinde, bunu "belki de bir 1 Nisan şakasıdır" diye algılamayın, ödeyin gitsin.
1013
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NEDİR
Motorlu Taşıtlar Vergisi, her yıl araç sahiplerinin devlete ödediği bir vergidir ve bu vergi sadece karayolu taşıtları için değil, aynı zamanda uçaklar, helikopterler ve motorlu deniz araçları için de geçerlidir. Araçların doğaya saldığı emisyon oranı, aracın yaşı ve koltuk sayısı gibi faktörlere bağlı olarak her yıl belirlenen bir vergidir. Araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra bu vergi ödenmeye başlanır ve sicil kaydı bitene kadar ödenmesi zorunludur.
1113
Ancak araç sahiplerinin genellikle hayıflandığı ve stres yaşadığı bu verginin nasıl belirlendiğine bakmak gerekir. Öncelikle her araç için vergi oranının farklı olduğunu belirtmek gerekir. Büyük araçlar için koltuk kapasitesi ve yaşına göre vergi alınırken, otomobiller ve motorsikletler gibi taşıtlarda aracın yaşı ve silindir hacmi dikkate alınır. Kamyonlar için ise aracın yaşı ve azami toplam ağırlığına bakılır.
1213
Ayrıca, verginin zamanında ödenmemesi durumunda ceza ile karşılaşılacağı unutulmamalıdır. Vergiyi ödemezseniz, Maliye Bakanlığı'ndan uyarıcı bir mektup alırsınız ve uyarıya rağmen ödeme yapılmazsa banka hesaplarına haciz konulabilir ve ödenmemiş vergilerin toplamı tahsil edilir. Bu nedenle vergilerinizi düzenli olarak ödemeyi asla ihmal etmemeniz önemlidir.
1313
AÇIKLAMA GELDİ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden açıklama geldi.
Sosyal medya hesabında şu ifadelere yer verildi:
“Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “Yılda 4 kez motorlu taşıtlar vergisi (MTV) alınacak” iddiası doğru değildir. İddia edilenin aksine Hazine ve Maliye Bakanlığının böyle bir çalışması bulunmamaktadır. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik mesnetsiz iddialara itibar etmeyiniz.”