Resmen beyin sağlığını yok ediyor! Yıllarca severek yiyoruz ama o tehlike saçıyormuş

Uzmanlar her gün severek tükettiğimiz ama karaciğer, böbrek ve beyinde hasar bırakabilen o yiyeceklere karşı uyarılarda bulundu. İşte sağlığımızı tehlikeye atan o yiyecekler…

Sağlıklı beslenme denildiğinde ilk akla gelen yiyecekler sebze ve meyveler olsa da bakliyatların tüketimi de oldukça önem taşıyor. Ancak bakliyat ve kuruyemişlerin doğru koşullarda saklanmaması sağlığımızı tehdit ediyor.

Prof. Dr. Arıca, aflatoksinin özellikle kuruyemiş ve baklagillerde yoğun bir şekilde oluşabileceğini ifade etti. Üretim veya saklanma esnasında uygun şekilde saklanma şartları sağlanmaması ve nemle küf ve mantar oluşabildiğine söyleyen Prof. Dr. Arıca, “Küf aflatoksin üretebilir. Aflatoksin vücuda özellikle baklagillerden veya kuruyemişlerden aldığımız zaman karaciğer, böbrek ve beyinde hasarlar bırakabiliyor. Biliyoruz ki aflatoksin kaynatıldığında veya yüksek ısıda yok olmuyor. Bu nedenle kuruyemişlerde veya baklagiller yoluyla aflatoksin vücuda zehir olarak girdiği zaman 20-30 yıl kalabiliyor ve beyinde, karaciğerde, böbrekte kronik hasarlara yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

“ZEHİR ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR”

Prof. Dr. Arıca, “Aflatoksin özellikle saklama koşullarının uygunsuz olduğu, nem oranının yüzde 65''in üzerine çıktığı depolarda yoğun bir şekilde, küf şeklinde veya mantar şeklinde çıkıyor. Hiçbir şekilde yok olmuyor. Yüksek dereceye çıktığı zaman veya kaynatıldığı zaman bir ürün aynı şekilde bu zehri üretmeye devam ediyor” şeklinde konuşarak bilgilendirdi. (İHA)

İlgili Haberler

Uzman isim uyardı: Deprem sonrası strese bağlı o hastalıklar arttı
Bebeklerde işitme kaybının geç fark edilmesi dil gelişimini olumsuz etkiler mi?
Yumurta sarısına dikkat! Büyük risk oluşturuyor

Sağlık Haberleri