Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Sarıidris kasabasında Mehmet Akif Akıncı, 2016 yılında bir iş girişimi yaptı. Akıncı kasabada istiridye mantarı yetiştirebilmek için bir tesis hazırlığında bulundu.
Başlangıçta 5 çadır kurarak tesis girişiminde bulunan genç, zaman geçtikçe tesisi büyüttü, üretimini de artırdı. Akıncı, kurduğu 600 metrekarelik tesiste ürettiği istiridye mantarlarını pazarlamaya başladı.
Kurduğu tesiste tek başına üretim yapan Akıncı, yıllık 20 ton mantarı sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde bazen de kış mevsiminin ilk aylarında gerçekleştiriyor.
Genç girişimci, özenle üretim yaptığı tesisinde yeni seralar kurmayı da planlıyor. Üretim aşamasından ihracat aşamasına kadar işinin her basamağında bizzat çabası bulunan Akıncı, şimdilerde paraya para demiyor.
Kültür mantarının yanında çeşit olması için istiridye mantarı yetiştirdiğini açıklayan genç, üretimi pamuk atıklarından gerçekleştirdiğini söyledi.
Tesisinde ürettiği mantarları Isparta ve İstanbul’daki pazarlara gönderen genç girişimci, mantarların kilosunu 80 TL’ye sattığını söyledi.
Akıncı’nın köyüne kurduğu bu sistemle yıllık kazancının 1 milyon 400 bin liraya ulaştığı belirtiliyor.
İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI NELER?
İstiridye mantarı, sindirim sistemini düzenlemesi ve yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sürecini hızlandırır.
Antibakteriyel özellikleri sayesinde hastalıklara karşı direnç kazandırır ve zararlı bakterilerin yok olmasına yardımcı olur.
Doğal bir antibiyotik olarak işlev görür ve vücuttaki serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltarak kanser gibi rahatsızlıkların oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
İstiridye mantarı, kolesterol düşürmede etkili olan levostatin maddesini içerir ve kandaki kolesterol değerlerinin dengede kalmasına yardımcı olur.
Bunun yanı sıra, doğal antibiyotik özelliği sayesinde çeşitli hastalıklara neden olan bakterilerin gelişimini engeller ve vücut bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yüksek demir ve B vitamini içeriği ile ete alternatif bir kaynak olabilir, demir ve B vitamini eksikliği yaşayan kişiler için önemli bir besin kaynağı olabilir.