Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğ taslağıyla yumurta raf ömrüne yönelik önemli bir düzenleme yapılacağını belirtti. Bu düzenlemeyle, yumurta ambalajlarında "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi yer alacak. Afyon, bu değişikliğin, yumurtanın israfını önlemeyi hedeflediğini vurguladı.
Avrupa Birliği (AB) düzenlemelerine uyumlu olarak, A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaşma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olacak. Ayrıca, A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılıp paketlenmezse, gıda sanayinde kullanılan B sınıfı yumurtalar olarak değerlendirilecek.
MUHAFAZA EDİLME KOŞULLARI KULLANIM ÖMRÜNÜ ETKİLİYOR
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurtanın doğru muhafaza edilmesi durumunda kullanım ömrünün uzayabileceğini belirtti. Afyon, marketlerden 15-20 günlük yumurta alındığında, bu yumurtaların evde buzdolabında 35-40 gün bekletilmesinin ardından çöpe atılmasının ciddi bir israf olduğunu vurguladı. “Uygun koşullarda saklandığında bu yumurtalar rahatlıkla tüketilebilir” dedi.
Afyon, yumurtaların raf ömrüne ilişkin AB standartlarına uygun olarak 28 günlük sürenin tebliğde yer almasının isabetli bir karar olduğunu söylerken, kabuk bütünlüğü bozulmamış, aşırı sıcağa maruz kalmamış ve hijyenik koşullarda muhafaza edilmiş yumurtaların ömrünün daha uzun olabileceğini ifade etti. Örneğin, bazı ülkelerde yumurtaların 90 gün boyunca tüketilebildiğini ekledi. Ancak Türkiye'de AB standartlarına uygun olarak 28 günlük bir süre esas alınıyor.
Marketlerdeki denetimlerin de bu doğrultuda devam edeceğini belirten Afyon, 28 günün ardından rafta kalan yumurtaların toplanacağını ve bu sürenin değişmeyeceğini vurguladı.