Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ediyor. Teklifin ikinci bölümünde yer alan ve yurt dışı çıkış harcının 150 liradan 500 liraya yükseltilmesini öngören 51'inci madde kabul edildi.
'EMEKLİYE YÜZDE 24 ZAM VERİYORSUNUZ AMA HARÇLARA YÜZDE 233 ZAM YAPIYORSUNUZ'
Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, yurt dışı çıkış harcının 500 liraya yükseltilmesini öngören 51'inci madde üzerine TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Bu tam tamına yüzde 233 zam demektir. Üstelik bu zam yapılıp sabitlenmiyor, her yıl yeniden değerlemeye tabi tutulacak. Bu durum, adeta sinekten yağ çıkarmaktır. Madem yeniden değerleme esas alınıyor, neden şu anki zam yüzde 233 olarak yapılıyor? Emekliye yüzde 24, memura yüzde 19 veriyorsunuz, ama harçlara gelince yüzde 233 zam yapıyorsunuz. Bu vatandaş ne yiyip ne içecek, ne yapmaya mecbur bırakıldığının farkında mısınız?" ifadelerini kullandı.
'BU TEKLİFTEN VAZGEÇİN'
CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, konuşmasına "Daha önce yurt dışına çıkış harcı 50 lirayken, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 18 Mart 2022 tarihinde 150 liraya çıkarılan yurt dışı çıkış harcının şimdi 500 liraya çıkarılmasıyla ilgili bir teklif var," sözleriyle başladı ve şöyle devam etti:
"Bugün gençlerimiz ve vatandaşlarımız yurt dışına çıkmak istediklerinde, 100-120 euro vize ücreti ödemek zorunda kalıyor. Ülkemizde vize talebinde bulunanların önemli bir kısmına vize randevusu dahi verilmiyor. Randevu alabilenlerin çoğunluğuna ise vize onayı çıkmıyor.
Geçen yıl, 8 milyon 743 bin 760 vatandaşımız vize alarak ya da vizesiz yurt dışına çıkmış. Bu artıştan beklenen gelir 4 milyar lira. Yani, vatandaşlarımız zaten zor şartlar altında vize almak için çaba gösteriyor, gençlerimiz eğitim amacıyla yurt dışına çıkmaya çalışıyor ve şimdi bir de böyle bir engelle karşılaşıyor. Değerli arkadaşlar, bu teklifi geri çekin ve harç bedeli 150 lira olarak kalsın. Bizim önerimiz, bu tekliften vazgeçilmesidir."