Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, hijyen sorunları ve kötü yemeklerin yanı sıra fiziki yetersizliklerle de gündeme gelen öğrenci yurtlarındaki manevi rehber sayısı iki yılda yüzde 39 artarak 855’e ulaştı. Manevi rehber sayısının katlanarak arttığı dönemde yurtların kapasitesi azaltılırken öğrenciler, “Yemekler ve temizlik yetersiz” dedi.
Yükseköğretimdeki hemen her kayıt döneminde kapasite sorunları ile gündeme gelen öğrenci yurtlarının kapısı manevi rehberlere ardına kadar açıldı. KYK yurtlarında 2018 yılında 615 olan manevi rehber sayısı, 2021 itibarıyla 855’e çıktı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verileri, bakanlığın mevcut sorunları çözmekteki yetersizliğini ortaya koydu. Kahvaltı ve akşam yemekleri için günlük sadece 19 TL yemek yardımı verilen yurtlarda öğrenciler çoğu zaman tek bir yemek alabiliyor. Akşamları sadece 13 TL yemek yardımı yapılırken etli yemeklerin fiyatı ise 12 TL. İkinci yemeği almak isteyen öğrenciler masrafı kendi cebinden karşılıyor.
'KAPASİTE YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE KYK YURTLARININ KAPILARI AÇILMIYOR'
Yüksek ev kiraları ve fahiş fiyatlı özel yurtlar nedeniyle barınma sorunu yaşayan öğrencilere kapasitelerinin yetersizliği nedeniyle KYK yurtlarının kapıları da açılmıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2021 yılına 698 bin 289 yatak ile giren KYK yurtlarının kapasitesini Temmuz 2021 itibarıyla 696 bin 966’ye düşürdü. Yurt sayısı ise 773’e düştü. Yedi ayda toplam 20 yurdun kapısına kilit vurulurken mevcut yurtlardaki fiziki sorunlar ise Sayıştay denetçilerinin ısrarlı takibine karşın bir türlü çözülemedi. Türkiye genelinde 2 bin 894 özel yurt bulunuyor. Bu yurtların toplam kapasitesi ise 442 bin.
"TELAFİ EDİLEMEYECEK ZARARLARA YOL AÇAR"
Öğrenci yurdu olarak kullanıma elverişli olmayan binaların yurt olarak kullanıldığı tespit edildi. Sayıştay denetçileri deprem, yangın ve imar mevzuatlarının gerektirdiği teknik asgari koşulları sağlayamayan yurt binalarının olduğunu belirlerken, “Bu yurtlarda öğrenci barındırılması telafi edilemeyecek zararlara yol açabilir” uyarısında bulundu. Yurtlara yönelik denetimler ile açığa çıkarılan olumsuzluklar bunlarla da sınırlı kalmadı. Öğrenci yurtlarında faaliyet gösteren küçük işletmelerin hizmet kalitesini güvence altına alacak önlemlerin etkili şekilde uygulanmaması da denetimlere takıldı. Yurtlardaki bazı küçük işletmelerin taahhüt ettiği sayıda personel çalıştırmadığı öğrenilirken bazı yurt müdürlüklerindeki lokanta-kantin işletmelerinde satılan malların üzerine etiketlerin konulmadığı, hijyen eğitim belgesi olmayan personelin çalıştırıldığı belirlendi.
MANEVİ REHBERLERİN SAYISI ARTTI
KYK yurtlarında, denetimler ile ortaya konulan çok sayıda sorunun çözümü için yeterli çaba sarf edilmezken Diyanet İşleri Başkanlığı, öğrenci yurtlarına adeta çıkartma yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 2018 yılında imzalanan protokol kapsamında yurtlarda görevlendirilen manevi rehberlerin sayısı, ortalama bir öğrenci yurdunu dolduracak sayıya dayandı. Diyanet, 2018-2019 eğitim öğretim yılında, “Gençlerin sahih dini bilgiye ulaşması” amacıyla Türkiye’nin 81 ilindeki KYK yurtlarına toplam 615 manevi rehber atarken yurtlardaki manevi rehber sayısı 2021 itibarıyla 855 oldu.
"ÜSTÜNE PARA VERMEK ZORUNDASIN"
Yurtlardaki koşullara yönelik anlatılanlar ise öğrenciler ile bakanlığın gündemlerinin çok farklı olduğunu gösterdi. İstanbul’da KYK’ye bağlı Bezm-i Alem Valide Sultan Öğrenci Yurdu’nda kalan bir öğrenci, şunları söyledi: “Yemekhaneden hiç memnun değiliz. Sabah 6 TL, akşam 13 TL hakkımız var. Akşam yemeğinde et yemeği çıktığında 12 TL gidiyor. Yanına bir pilav ya da salata alayım desen üstüne para vermek zorundasın. Akşam yemeğinin bitiş saati 22.30 normalde ama yemek 20.00’de bitiyor.”
"YEMEK PARAMIZ YERİNDE SAYIYOR"
Ankara Cebeci Kız Yurdu’nda kalan bir öğrenci ise yaşadıklarını şu sözlerle özetledi:
“Köfte çıktığı günler yemeğe korkuyoruz. Bazen içi pişmemiş oluyor. Bazı tavuk yemekleri de çiğ çıkıyor. Yemek ücretleri sürekli artarken yemek paramız yerinde sayıyor. Yemeğin yanında yalnızca bir şişe su alabiliyoruz, ikincisi ücrete tabi. Yemeklerin yeterli denetimden geçtiğini düşünmüyorum. Hijyen konusunda bir problem gözümüze çarpmadı ancak yemeklerin gerekli sağlık kriterlerini sağladığından emin değiliz.”