Sert zeminde yürürken hastalar ayaklarının altında çakıl taşı varmış hissiyatı olduğunu söyler. Çoğu zaman ayakkabı giymekte zorlanırlar, uzun yürüyüş ve ayakta kalmak gibi durumlarda ağrıları daha çok artar” dedi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Bilgehan Çatal, halk arasında ayakta sinir sıkışması olarak bilinen morton nöroma hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Bilgehan Çatal, morton nöromanın genellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü belirterek “Morton nöroma hastalığı ayak parmaklarının duyusunu alan sinirin ayak tabanındaki sıkışmasıdır. Bu sıkışmaya bağlı olarak kalınlaşma, genişleme meydana gelir. Görece olarak bu sıkışmayı daha da arttıran durumlar ortaya çıkar. Morton nöromanın ağrısı genelde 3’üncü ve 4’üncü tarak kemiklerinin altında özellikle taban bölgesinde ayak ökçesine doğru olur. Bazen bu ağrı ayak parmaklarına doğru da yayılabilir. Uzun süre ayakta kalma ve yürüme gibi aktivitelerle daha da artar. Uygunsuz ayakkabı seçimi de morton nöromaya sebep olur. Özellikle ön kısmı dar olan ayakkabıları giymek ayağın altındaki sinirleri sıkıştırıp kalınlaşmasına, aynı zamanda da morton nöroma hastalığına neden olur. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüyor” diye konuştu.
Ayakkabı giymek, yürümek, ayakta durmak zor hale gelir
Sert zeminlerde yürümenin morton nöromaya sebep olabileceğine değinen Doç. Dr. Çatal, şu ifadeleri kullandı: “Sert zeminde yürürken hastalar ayaklarının altında çakıl taşı varmış hissiyatı olduğunu söyler. Çoğu zaman ayakkabı giymekte zorlanırlar, uzun yürüyüş ve ayakta kalmak gibi durumlarda ağrıları daha çok artar. Bunların dışında morton nöroma olan hastaların teşhisi genellikle klasik hasta hikâyesi ve fiziki muayeneyle teşhis edilir. Görüntüleme yöntemi şart değildir ama bu hastalık yumuşak doku problemi olduğu için yumuşak dokuyu gösteren Tomografi ya da MR gibi tetkiklerle tanıyı doğrulayabiliriz. Örneğin ayağın altında çakıl taşı varmış hissiyatı, ayağınızın altında bir ağrı ya da ayakkabı giydiğiniz zaman bu ağrının artması gibi uzun yürüme ve ayakta kalma sonrası bu ağrının artması gibi klasik hikâyeniz varsa morton nöromadan bahsedebiliriz. Fiziki muayene bulgularınız, muayene sırasında özellikle morton nöromanın klasik yeri olan 3’üncü ve 4’üncü tarak kemiğinin uç kısmının altında muayene sırasında derin basma sonucu oluşan ağrı çok klasiktir.”
Yürürken ortaya çıkan batma hissine dikkat
Halk arasında ayakta sinir sıkışması olarak bilinen morton nöromanın kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Bilgehan Çatal “Uzun süre ayakta kalma ve yürüme gibi aktivitelerle daha da artan morton nöromaya, uygunsuz ayakkabı seçimi de sebep olur.