Yutamadığı için yıllardır yemek yiyemiyordu! 45 dakikada sağlığına kavuştu

Eskişehir'de yemek borusundaki darlık (Akalazya) nedeniyle yutkunma zorluğu yaşayan 16 yaşındaki Hüseyin Orhan, Şehir Hastanesi'nde uygulanan 45 odalık endoskopik balon dilatasyonu yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Eskişehir’de Mehmet ve Hatice Orhan çiftinin dört çocuğundan biri olan Hüseyin Orhan’a, yediklerini yutamadığı şikayetiyle başvurduğu Eskişehir Şehir Hastanesi'nde nadir görülen 'Akalazya' teşhisi konuldu. Hastanede bir süre tedavi gören Orhan'ın yemek borusundaki darlık, endoskopik balon dilatasyon yöntemiyle genişletildi. 2014 yılından bu yana yemek borusundaki darlık nedeniyle yemek yemekte zorlanan Orhan, tedavi sonrası ilk kez rahat bir şekilde yemek yemeye başladı.

Orhan, 10 yıldır yeme zorluğu yaşadığını ve pek çok hastanede sorunun tespit edilemediğini belirtti. Ameliyat sonrası rahatlıkla yemek yiyebildiğini vurgulayan Orhan, “Önceden yemek yerken zorlanıyordum, bazen hiç yutamıyordum ve yanma nedeniyle sular akıyordu. Şimdi endoskopi sonrası daha rahat yemek yiyebiliyorum” dedi.

Orhan’ın babası Mehmet Orhan ise, oğlunun uzun yıllar süren zorluklar yaşadığını ve yemek sonrası evde çeşitli yöntemlerle yemek borusundan geçirmeye çalıştığını ifade etti. Mehmet Orhan, "Oğlumuz 10 yıldır yemek yiyemedi ve su dahi boğazından geçmiyordu. Evde zıplayarak veya hareket ederek yemeklerin geçmesini sağlamaya çalışıyordu. Şu an yemek yiyebildiği için çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

Eskişehir Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Duygu İskender Mazman, Hüseyin Orhan’ın hastalığının nadir görülen bir durum olduğunu belirterek, 'Akalazya'nın yemek borusunun mideye geçişindeki kasların çalışmasını bozan nörodejeneratif bir hastalık olduğunu söyledi. Dr. Mazman, “Yemek borusundaki darlık nedeniyle yiyecekler ve içecekler mideye iletilemiyordu. Endoskopik balon dilatasyonu ile bu darlık başarılı bir şekilde genişletildi” dedi.

Sağlık Haberleri