Yüz yıkama jelinden bulaşık deterjanı çıktı! Alışveriş yapacaklar bu detaya dikkat

İnternet alışverişlerinde karşılaşılan sahte ürün skandallarına ilaçlar ve kozmetik ürünler de eklendi. Bir internet sitesinde satılan yüz yıkama jelinin içinden bulaşık deterjanı çıktı. Halk sağlığını tehdit eden bu durum, eczacıları harekete geçirdi.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, sahte kozmetik ürünleri ve gıda takviyelerinin nasıl ayırt edileceği ve yol açtıkları sağlık riskleri hakkında bilgi verdi. Abbasoğlu, sahte ürünlerin internet üzerinden satıldığını ve tüketicilerin "ucuz" olduğu düşüncesiyle bu satış kanallarına yöneldiğini belirtti. Bu ürünlerin hiçbir denetimden geçmediğini ve ciddi yan etkilere yol açabileceğini vurguladı.

Abbasoğlu, eczanelerin Sağlık Bakanlığı'nın rutin denetimlerine tabi olduğunu hatırlatarak, sağlık ürünlerinin üretimden son kullanıcıya ulaşana kadar İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi üzerinden izlendiğini söyledi. İnternetten alınan ürünlerde bu aşamaların hiçbirinin denetime tabi olmadığını belirtti.

Sahte ürünlerin tedarik zincirinde de aksamalar olduğunu anlatan Abbasoğlu, internetten sipariş edilen ürünlerin hangi koşullarda taşındığının belli olmadığını ve bu nedenle ürünlerin bozulabileceğini ifade etti. Sağlık ürünlerinin internette "eczane" isimli firmalarca satıldığını belirten Abbasoğlu, bu sitelerin aslında eczanelere ait olmadığını ve tüketicilerin bu konuda yanıltıldığını söyledi.

Sahte bir sağlık ürünü ile gerçeğinin ayırt edilmesinin çok zor olduğunu belirten Abbasoğlu, doğru sonucun analizle tespit edilebileceğini dile getirdi. Bir yüz yıkama jelinin analizinde bulaşık deterjanı çıktığını belirten Abbasoğlu, sahte ürünlerin halk sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini ve bu tip ürünlerin eczanelerden temin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ürün Takip Sistemi ve İlaç Takip Sistemi'nin dünyada örnek bir sistem olduğunu belirten Abbasoğlu, sahte ürünlerin sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini ve farklı yan etkilerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle gıda takviyelerinin bir uzmana danışmadan kullanılmaması gerektiğini ifade eden Abbasoğlu, internetten alınan ürünlerin ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın da sahte sağlık ürünleriyle ciddi şekilde mücadele ettiğine dikkat çeken Abbasoğlu, Ankara Eczacı Odası olarak yaklaşık 4 yıl önce "Farma Dedektif" projesini hayata geçirdiklerini ve karekodlu ilaçların taranıp, sahte olanların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na bildirildiğini aktardı. Abbasoğlu, halkın sağlık ürünlerini "ucuz" olduğu için internetten almak yerine güvenli şekilde eczanelerden satın alması gerektiğini vurguladı ve farklı platformlarda satılan hiçbir sağlık ürününe güvenmemeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Sağlık Haberleri