Zincir marketler için geri sayım başladı: 1 Ocak'ta zorunlu olacak
Zincir marketler için düğmeye basıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından zincir marketlere yeni düzenleme getirildi.
116
Ticaret Bakanlığı, perakende ticaretteki paydaşların görüşlerini göz önünde bulundurarak, üretici, tedarikçi ve işletmeler arasındaki ticari ilişkilerle ilgili düzenlemeleri güncelledi.
216
Bakanlık tarafından hazırlanan, "Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" adlı düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımlayarak kamuoyuna duyuruldu.
316
Yapılan duyuruya göre, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan güncellemelere uyum sağlamak amacıyla, 24 Ağustos 2023 tarihinde ilgili kuruluşların ve kamuoyunun görüşüne sunulmak üzere, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkındaki Yönetmelikte değişiklik öngören bir taslak hazırlandı.
416
Ticaret Bakanlığı'na ulaşan görüşlerin analizi sonucunda, yönetmelik Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a uyumlu bir şekilde tasarlandı.
516
PARA CEZASI VERİLECEK
Yönetmelik kapsamında, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde, karşı tarafın ticari faaliyetlerini ciddi şekilde engelleyen, makul karar verme yeteneğini azaltan veya normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin bir parçası olmasına neden olan faaliyetler "haksız ticari uygulama" olarak tanımlandı ve bu tür uygulamalar yasaklandı.
616
Bu bağlamda, karşı tarafın zorla mal veya hizmet temin etmesi, kampanya maliyetinin kampanyalı satış yapmak istemeyen tarafa yansıtılması, tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ticari ilişkinin şartlarının yazılı veya elektronik ortamda belirlenmemesi, sözleşmede tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren veya açık ve anlaşılır olmayan hükümlere yer verilmesi gibi faaliyetler yasaklandı ve bu tür ihlaller idari para cezası verildi.
716
Ürün talebini etkilemeyen hizmetlere rağmen karşı taraftan prim veya ücret talep edilmesi, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünleri için verilen siparişlerin, ürün teslim tarihinden önceki son 30 gün içinde iptal edilmesi, ürünlerin tesliminden sonra bozulma maliyetlerinin karşı tarafa yansıtılması ve satılamadığı bahanesiyle iade edilmesi durumlarında idari para cezası uygulanacak.
816
Ayrıca, idari ve cezai yaptırımların veya müşteri şikayetlerinin maliyetinin üretici veya tedarikçiye yansıtılması, kamu kurumlarına veya adli mercilere başvuruda bulunulması nedeniyle karşı tarafa ticari misillemelerde bulunulması, işletme ölçeği ile ürün ve faaliyetlere ilişkin temel konularda gerçek dışı veya yanıltıcı açıklamalarda bulunarak karşı tarafın zararına neden olunması gibi durumlar da idari para cezasını gerektirecek.
916
KÜÇÜK ESNAFIN KORUNMASI HEDEFLENİYOR
Tarım ve gıda ürünlerinin üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilenlerin tedariki için, tarafların ölçeğine bakılmaksızın ödeme süresi "45 gün" olarak saptandı.
1016
Ürünlerin tedarikinde alacaklının "küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli" veya "alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli" olması durumlarında, alacaklının borçludan ölçeğinin daha küçük olması durumunda, küçük ölçekli işletmeyi koruma amacıyla bu süre "30 gün" olarak belirlendi.
1116
Yapılan düzenleme ile, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde, alacaklının küçük, borçlunun orta veya büyük ölçekli olması veya alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli olması durumlarında ödeme süresi 60 gün olarak belirlendi.
1216
Bu düzenleme ile ödemeler konusundaki anlaşmazlıkların azaltılması amaçlanmış olup, vade sürelerinin kısaltılmasıyla birlikte üretici veya tedarikçinin nihai fiyat belirlenirken finansman maliyetlerinin ve genel olarak fiyatların düşürülmesi hedefleniyor.
1316
BU ÜRÜNLERE ULAŞMAK DAHA KOLAY OLACAK
Glütensiz, laktozsuz, düşük proteinli ve benzeri özelliklere sahip gıda ürünlerine yönelik arzın artırılması ve talebin karşılanması hedefleniyor.
1416
Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı, hızlı tüketim mallarının satışını gerçekleştiren ve şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalara, aynı zamanda 250 metrekareden büyük satış alanına sahip şubelerinde, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünleri satışı yükümlülüğünü getirme yetkisine sahip.
1516
Söz konusu düzenlemelerin, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtildi.