7 Şubat''ta Meclis''ten geçerek yasalaşması beklenen EYT düzenlemesi, deprem felaketleri sonrası üst üste ertelenmişti. Son olarak 28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu''na gelecek olan EYT tasarısı, oy birliği ile kabul edilerek Resmi Gazete''de yayımlanacak. Düzenlemeden yararlanamayacak yaklaşık 250 bin staj ve çırak mağduru içinse yaşanan mağduriyetin gerekçesi ortaya çıktı.
Yurt dışında yapılan staj girişinin Türkiye''de geçerli sayılmasına yönelik Yargıtay kararı sonrası süreci mahkemeye taşımaya hazırlanan staj mağdurlarına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Onur Önal''dan çarpıcı bir uyarı geldi.
Önal, Yargıtay''ın staj konusunda herhangi bir adım atamayacağını belirterek, 2016 yılında verilen Yargıtay kararının da gerekçesini takipçileri ile paylaştı.
Söz konusu kararın, iki ülkenin çalışma statülerinde ve yasalarında yer alan iş sınıflandırmasındaki farklar göz önüne alınarak verildiğini belirten Önal, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli olabilmesinin tek yolunun Türkiye Büyük Millet Meclisi''ne gelecek bir yasal düzenleme olduğunu ifade etti.
"YARGITAY ALMANYA''YA BAŞVURU YAPTI"
2016 yılındaki Yargıtay kararının emsal oluşturacağına yönelik açıklamalar yapan SGK Uzmanlarının konu hakkında bilgisiz ve cahil olduğunu belirten Önal, söz konusu dava üzerine şu ifadeleri kullandı:
"Ben yurt dışındaki stajyerlerin kabulünü size anlatayım. Almanya''da staj gören bir vatandaş, Türkiye''ye geliyor ve oradaki çalışmalarını 3201 sayılı yasada yer alan "yurt dışı borçlanma hakkı" kapsamında kabul ettirmek istiyor. Almanya''daki gurbetçi vatandaş geliyor, SGK''ya giderek "Ben Almanya''da çalıştım, staj yaptım ve onun için borçlanma yapmak istiyorum" diyor. SGK''daki memur da "Staj yapmışsan olmaz. Normal çalışma ancak borçlanabilir. Staj bizde iş girişi sayılmaz" cevabını veriyor.
Bu gurbetçi vatandaş da gidiyor mahkemeye, SGK''nın cevabına karşılık dava açıyor ve mahkemede de SGK''nın avukatı diyor ki staj kısa vadeli bir çalışma koludur, normal iş ise uzun vadeli bir çalışma koludur.
Hakim bu açıklamalardan sonra bir evrak yazıyor ve gönderiyor Almanya''ya, "Sizde staj kısa vadeli mi, uzun vadeli mi çalışma kapsamına giriyor?" şeklinde soru yöneltiyor. Almanya''daki kurumlar da cevap veriyor "Bizde öyle kısa vadeli, uzun vadeli ayrımı yoktur. Bizim ülkemizde staj da dahil olmak üzere çalışan herkes normal çalışma olarak gözükür. Staj da normal iştir" yanıtını veriyorlar. Hakim de bu gelen cevaba göre "borçlanması kabul edilir" diye karar veriyor.
Dolayısıyla, Türkiye''de staj için bir borçlanma yapılması mümkün değil." dedi
"STAJ MAĞDURLARI ÖNCE MECLİS''E GELECEK SONRA EMEKLİ OLACAK"
Söz konusu Yargıtay kararı hakkında konuşmaya devam eden Önal, "Bizde böyle bir karar verebileceği, bunu temellendirebileceği yasa bulunmuyor arkadaşlar. Yasa olmadan hakim nasıl karar versin? Dediğim gibi Meclis''e gelir ve bu çalışma statüsü, torba yasa ile değişirse ancak o zaman emeklilik yolu açılır ve ben size müjdeyi veriyorum. Bu yasa TBMM''ye kesinlikle gelecek." ifadelerini kullandı.