Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi ölüme neden olabilir

Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi ölüme neden olabilir

Sıcak havaların etkisiyle gıda zehirlenmelerinin artabileceğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, “Besinlerle ilgili işlemlerde yapılacak küçük bir ihmal, onu tüketen insanların sağlığını bozarak, gıda kaynaklı hastalıklara ve ölümlere yol açabilir” dedi.

VM Medical Park Maltepe Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, yaz aylarında daha sık görülen gıda zehirlenmeleri hakkında uyarılarda bulundu.

KÜÇÜK BİR İHMAL ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Yaşamımızı sürdürmek ve sağlığımızı korumak amacıyla tükettiğimiz besinlerin, bazı durumlarda sağlığımıza zararlı hale gelebileceğine dikkat çeken Uzm. Dyt. Akren, “Besinlerle ilgili işlemlerde yapılacak küçük bir ihmal, onu tüketen insanların sağlığını bozarak, gıda kaynaklı hastalıklara ve ölümlere yol açabilir’’ diye konuştu.

GIDA MARKETTEN ÇIKTIKTAN SONRA SİZİN SORUMLULUĞUNUZDA

Birçok ülkede gıdanın daha güvenli hale getirilmesi için çeşitli uygulamaların ve konuya ilişkin yasal düzenlemelerin oluşturulmasına rağmen gıda kaynaklı hastalıkların yaşandığını söyleyen Akren, “Her yıl milyonlarca insan, bulaşmış (kontamine olmuş) besinleri tüketmesi nedeniyle gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmaktadır. Besin zinciri içinde yer alan çiftçiler, üreticiler, marketler ve restoranlar çok dikkatli bir şekilde belirlenmiş sıkı gıda güvenliği yöntemlerini uygulamak durumundadırlar. Fakat gıda marketten çıktıktan sonra, gıda güvenliği artık satın alan kişinin sorumluluğundadır’’ dedi.

GIDALAR TEMİZ TUTULMALI

Gıda güvenliğinden bahseden Akren, “Gıda güvenliğini sağlamakla ilgili en önemli kuralları hepimiz biliriz. Gıdaları temiz tutmak, sıcak yemekleri sıcak ve soğuk yemekleri soğuk tutmak gibi. Bu ana kuralları bilmemize rağmen gıda kaynaklı hastalıklar düşündüğünüzden daha yaygındır” ifadelerini kullandı.