Sıcak vurdu! Çiçeklerin boynu bükük kaldı

Sıcak vurdu! Çiçeklerin boynu bükük kaldı

Adana'da Ağustos ayında hasat zamanı yaklaşan ayçiçek tarlaları, aşırı sıcaklar nedeniyle erken kurumaya başladı. Ayçiçekler henüz olgunlaşmadan sararmaya başlarken, tarlalardaki kuraklık toprakların çatlamasıyla belirginleşti.

Adana'nın Kozan ilçesinde bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçek tarlaları erken dönemde kurumaya başladı, bu durum bölgedeki kuraklığı açıkça ortaya koydu.

aw230316-07.jpg

Ayçiçek tarlalarındaki olgunlaşma süreci tamamlanamadan başlayan kuruma, havadan çekilen görüntülerle de belgelendi.

aw230316-03.jpg

Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, haziran ayının ayçiçeklerinin olgunlaşma dönemi olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz hafta yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçekleri neredeyse 1 ay önce kurudu. Bu erken kuruma, verim kaybına yol açacak. Bahar aylarındaki yağışlara göre hesaplanan 300-400 kilo verim beklentisi, şu anda yaşanan sıcaklar sonrası 250 kiloya kadar düşebilir. Bu durum ciddi bir verim kaybına neden olacak. Tarlada oluşan çatlaklar, sıcak hava nedeniyle ani buharlaşmanın bir sonucudur ve ayçiçeği köklerinin toprakla bağını zayıflattı. Bu koşullarda verimin 200-250 kilo üzerine çıkması pek olası görünmüyor. Ayçiçeği bitkilerinin boyun bükmesi de kuraklıkla doğrudan ilişkilidir. 10 yıldır ayçiçeği ekimi yapıyorum ancak bugüne kadar böyle bir zarar görmedim" diye konuştu.

aw230316-01.jpg