İçerdiği B1, B2, C ve K vitaminleri ile grip önleyici olarak bilinen, kış aylarının en çok aranan meyvesi kuşburnu, çok sayıda hastalığa iyi geliyor.
Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu tek tek özenle toplanıp gerek marmelat gerek komposto gerekse kurutularak çay şeklinde tüketilebiliyor.
“TOKSİK ETKİ OLUŞTURUR”
Kuşburnunun şifa deposu olsa da fazla tüketildiğinde yarardan çok zarar verebileceğini belirten uzman diyetisyen Gülsüm Hazman, “Çok fazla tüketildiği takdirde vücutta toksik etki oluşturur bunun neticesinde zehirlenmeler yaşanabilir” diyerek uyardı.
“BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİCİ ETKİSİ BULUNUR”
Hazman, “Kuşburnu Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişen çalı formunda ve nohut şeklinde kırmızı meyveleri olan bir bitkidir. Soğuk havaya dayanıklı olduğu için özellikle Sivas bölgesinde çok fazla miktarda yetiştiği görülmektedir. Özellikle bitkisel çay, marmelat, nektar tüketiminde kullanılmaktadır. Kuşburnu yüksek oranda C vitamini içerir. Aynı zamanda B1, B2 ve K vitamini içerir. Yüksek antioksidan bileşenler içerdiği içinde bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunur. Bu nedenle yaklaşan kış aylarını da göz önünde bulundurduğumuzda biz uzmanlar kuşburnunu kesinlikle tavsiye ediyoruz. Tabi ölçülü şekilde kullanmayı öneriyoruz. Çok fazla tüketildiği takdirde vücutta toksik etki oluşturur bunun neticesinde zehirlenmeler yaşanabilir” dedi.