Sigara kullanımı demans'ı etkiliyor!

Sigara kullanımı demans'ı etkiliyor!

Yapılan son araştırmalara göre, sigara kullanımını reddedip sağlıklı yaşama yönelen kişilerde demans hastalığı görülme oranında düşüş yaşanıyor.

Sigara kullanımı demans'ı etkiliyor!

Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi uzmanlarının 60 bini aşkın kişi üzerinde yaptığı çalışmaya göre, son 30 yıla bakıldığında demans hastalığına yakalanma olasılığı her 10 yılda yüzde 15 düştü.

İngiltere’nin Harrogate şehrinde alzaymır konulu bir konferansta incelemelerini sunan araştırmacılar bu durumun azalan sigara kullanımıyla bağlantılı olabileceğini açıkladı.

İngiltere’de sigara içenlerin sayısı 2017’de tüm zamanların en düşük seviyesine inmiş, 2011’e göre 1,6 milyon düşüş göstererek yaklaşık 6,1 milyon olarak belirlenmişti.

Araştırmanın başyazarı, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Epidemiyoloji Bölüm Başkanı Albert Hofman konferansta yaptığı konuşmada, “Son 30 yıla baktığımızda, Avrupa ve Kuzey Amerika’da demans görülme oranının her 10 yılda yüzde 15 düştüğünü görüyoruz” dedi. Bu bulgunun kadınlardan çok erkekler için geçerli olduğunu, kardiyovasküler risk faktörlerine ve yaşam biçimlerine bağlı olarak değişiklikler gösterdiğini belirten Hofman sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Son 10 yılda erkeklerin sigara kullanım oranlarında radikal bir düşüş yaşandı. Kalp krizi veya kanser riskinin artması dolayısıyla sigara bırakmaya ikna olmuş pek çok kişi olduğu gibi, sigara kullanımı demans için de önemli bir risk faktörüdür.''

Öte yandan demans hastalığına yakalanma oranında yaşanan düşüşün sürmeyebileceğini belirten Hofman, buna sebep olarak demans riskini yükselten obezite ve diyabet gibi diğer faktörlerde yaşanan artışı gösterdi.

İngiltere Alzaymır Araştırmaları Kurumu yöneticilerinden Dr. Carol Routledge de araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi: 

''Alzaymır etkilerini yavaşlatacak veya durduracak bir ilaç henüz yok. Ama kalp için iyi olanın beyin için de iyi olduğuna dair güçlü kanıtlar var. Sağlıklı bir tansiyon ve kalbe sahip olmak için önerdiğimiz şeyler yaş alırken beyin sağlığımızı korumak için de geçerli.''

Dr. Routledge bu önerileri şöyle sıraladı; sigara kullanmamak, alkol alımını belli sınırlarda tutmak, hafızayı ve bedeni aktif tutmak, dengeli beslenmek ve kolesterolü kontrol altında tutmak.

Beyni etkileyen ve en çok 65 yaş üzeri kişilerde görülen bir rahatsızlık olan demans, İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’ne (NHS) göre, beyin fonksiyonlarının sürekli düşüş gösterdiği, hafıza ve hareket kabiliyeti kaybına ve günlük aktivitelerde zorluğa neden olan bir sendrom.

İlgili Haberler