Mersin'in Silifke ilçesinde alternatif bir ürün olarak üretilen karadut, bu yıl şubat ayında başlayan erken hasatla kilosu 90 liradan satılıyor. Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, yaklaşık bin dekarlık alanda açık ve kapalı sahada dut yetiştirildiğini belirterek, çiftçilere kilosu 80 ila 100 lira arasında alıcı bulunduğunu ifade etti. Doygun, toplamda 25 bin ton üretilen karadutların özenle toplanıp paketlendikten sonra Irak, Libya, Mısır ve Katar gibi ülkelere ihraç edildiğini söyledi.
Karadut üretimine yönelen çiftçiler, artan maliyetler nedeniyle 5 yıl önce bu alternatif meyveye odaklandı. Hasadın ocak ayında başlamasıyla birlikte ürün talebinde artış yaşandı. Üretici Halise Sarıçalık, karadutun tamamen doğal ve organik yöntemlerle yetiştirildiğini belirterek, kilosu 130 liradan başlayan fiyatların, artan hasatla birlikte 90 liraya düştüğünü ifade etti. Sarıçalık, İstanbul'a, Ankara'ya ve yurt dışındaki ülkelere taleplerin yoğun olduğunu söyledi.
Diğer bir üretici Arzu Kaçmaz da karadut hasadına başladıklarını ve küçük paketler halinde sattıklarını belirterek, ürünü satma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti. Karadutun 'aşk meyvesi' olarak bilindiğini ve doğal yöntemlerle yetiştirilen ürünlerini herkese tavsiye ettiklerini dile getirdi.