Simülasyon hipotezi gerçek mi oluyor? Bilim insanları kanıt buldu!

Simülasyon hipotezi gerçek mi oluyor? Bilim insanları kanıt buldu!

Bilim insanları tarafından açıklanan bilgilere göre simülasyonda olduğumuzun ilk kanıtı bulunmuş olabilir.

Bilimkurgu filmlerinden aşina olduğumuz "simülasyon hipotezi", yeni bir araştırmayla gündeme geldi. Portsmouth Üniversitesi'nden fizikçi Melvin Vopson, evrenin ve nesnel gerçekliğimizin süper gelişmiş sanal gerçeklik illüzyonlarından ibaret olduğunu öne süren simülasyon hipotezi için bilimsel kanıtlar sundu.

Elon Musk gibi tanınmış isimlerin de desteklediği bu teoriye göre, evrenin temel yapı taşı bilgi ve bu bilgi karanlık maddeyi oluşturuyor. Vopson, infodinamiğin ikinci yasası adını verdiği yeni bir fizik yasası keşfetti. Bu yasa, izole bir bilgi sisteminin entropisinin (rastgelelik veya düzensizlik derecesi) ya sabit kaldığını ya da zamanla azaldığını belirtiyor.

resim-2024-02-14-164052782.png

Vopson, bu yasayı genetik, kozmoloji ve simetri gibi farklı alanlarda kullanarak evrendeki simetri bolluğunun infodinamiğin ikinci yasası ile açıklanabileceğini buldu. Bu da doğanın her şeyin mümkün olduğunca iyi düzenlenmiş olmasını tercih ettiğini gösteriyor.

Vopson, bu bulguların "bir simülasyonda yaşadığımız fikrini desteklediğini" savunuyor ve fikrini test etmek için geçen yıl bir kitlesel fonlama kampanyası başlattı. Tasarladığı deney, bilginin fiziksel olduğu ve temel parçacıkların kendileri hakkında bir bilgi DNA'sına sahip olduğu fikrine dayanıyor.

simulasyon-teorisi-nedir3.jpg

Deney, temel bir parçacıktan bilginin parçacık-karşıt parçacık çarpışması kullanılarak tespit edilebileceğini ve ölçülebileceğini öne sürüyor. Vopson, bu deneyin "evrendeki maddenin beşinci halini" doğrulama ve "bildiğimiz fiziği değiştirme" gücüne sahip olduğunu düşünüyor.

İlgili Haberler