Şişelenmiş içeceklerden ‘mikroplastik’ çıktı

Şişelenmiş içeceklerden ‘mikroplastik’ çıktı

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) araştırmacıları, mikroplastiklerin etkilerini anlamak, için piyasada şişelenmiş olarak satılan 47 farklı markadan örnekler topladı.

Bu örnekler laboratuvar ortamında detaylı bir şekilde incelendi. Sonuçlar, numunelerin yüzde 15'inde boyutları yaklaşık 100 mikron ile 4 milimetre arasında değişen mikroplastik parçacıkları bulunduğunu ortaya koydu.

RTEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burhan Başer'in liderliğinde gerçekleştirilen çalışmada, Su Ürünleri Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi'nden bilim insanları, içeceklerdeki mikroplastiklerin varlığını ve türlerini araştırdı. İncelemelerde, litrede ortalama iki mikroplastik tespit edildi ve bu parçacıkların sentetik malzeme içerdiği, yeşil ve mavi renklerde olduğu gözlendi. Cam şişeden alınan örneklerde, pet şişe örneklerine kıyasla daha fazla mikroplastik bulundu. Araştırmanın sonuçları, 'Food and Chemical Toxicology' dergisinde yayımlandı.

Prof. Dr. Ülgen Aytan, sonuçların kendilerini şaşırtmadığını belirtti: "Mikroplastiklerin etkilerini anlamak ve bunları etkili bir şekilde yönetmek için öncelikle durum tespitinin yapılması çok önemlidir. Türkiye'de yaygın olarak tüketilen ve marketlerde bulunan çeşitli markalara ait içeceklerde mikroplastiklerin varlığını ve özelliklerini inceledik. Su, maden suyu, meyve suları, gazlı içecekler, soğuk çay ve geleneksel içecekler arasında mikroplastiklerin varlığını belirledik. Sonuçlar bizi şaşırtmadı çünkü mikroplastikler her yerde mevcut. Sadece hangi tip gıdalarda hangi miktarlarda olduklarını ve kaynaklarını belirlemek istiyoruz. Bu bilgiler hem üreticiler hem de karar vericiler için kritik öneme sahip."

Prof. Dr. Aytan, yapılan incelemelerde numunelerin yaklaşık yüzde 15'inde mikroplastik tespit edildiğini ve bunların büyük bir kısmının mavi ve yeşil renkli, parça tipinde olduğunu ifade etti. "İncelenen içeceklerde, litrede ortalama iki mikroplastik gözlemlerken, özellikle cam şişede bulunan maden sularında daha fazla mikroplastik bulduk. Bu durum, üretim aşamasının önemli bir etken olduğunu gösteriyor. Üreticilerin ve karar vericilerin, gıda güvenliği ve insan sağlığını göz önünde bulundurarak gerekli tedbirleri alması ve yaptırımları uygulaması gerekmektedir" dedi.