Sivrisinekten sonra klima! Uzmanlar uyarıda bulundu

Sivrisinekten sonra klima! Uzmanlar uyarıda bulundu

Sivrisinek sorununun gündemde olduğu Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, klimaların yetersiz çalıştığı bildirildi.

SES Şişli Şubesi'nden Muhsin Uysal, birçok hasta odasında klima menfezlerinden su sızdığını ve bunun enfeksiyon riski oluşturduğunu belirtti.

İstanbul'da Taksim Meydanı ile Cihangir'i birbirine bağlayan Sıraselviler Caddesi üzerindeki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, son günlerde atık su baskını nedeniyle sivrisinek sorunu yaşarken, şimdi de klimaların yetersiz çalışmasıyla gündemde. SES Şişli Şubesi'nden Muhsin Uysal, hastanedeki klimaların yetersizliği nedeniyle yoğun bakım ve ameliyathanelerde enfeksiyon riski olduğunu vurguladı.

İstanbul'daki aşırı sıcaklar ve yüksek nem oranına rağmen, hastanedeki klimaların üç haftadır yeterince çalışmadığı, bazı hastaların serinlemek için evlerinden getirdikleri vantilatör gibi cihazları kullandığı ifade edildi. Ancak, bu cihazların UPS prizlerine bağlanması, elektrik çarpması, yangın ve sistem arızası risklerini de beraberinde getiriyor. Ayrıca, klimaların soğutma sisteminde biriken suyun menfezler aracılığıyla dışarı atılması, bazı alanlarda birikerek hastane içindeki insanlar için kayma ve düşme riskine yol açıyor.

'ODALARIN YÜZDE 30'UNDA SU SIZINTISI VAR'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi yöneticilerinden Muhsin Uysal, klimaların merkezi sistemde soğuk moda alınmasıyla birlikte hasta odalarında ve diğer birimlerde klima menfezlerinden su sızmaya başladığını belirtti. Uysal, "Bu sorunlarla ilgili teknik ekibe bildirim yapıldı ve ekip bu odalarla ilgilenmeye çalıştı, ancak sorun çözülmedi. Özellikle son bir haftadır su sızıntısı hastanedeki odaların yaklaşık yüzde 30'unda görülmeye başladı" dedi.

'HER KÖŞEDE KOVA VAR'

Uysal, su sızıntısına karşı su kovalarıyla önlem alındığını belirterek, "Her su sızıntısı olan yere kova koymuşlar ve uyarı bantları çekmişler. Acilde, hastaların oturacağı bankların altına kova koymuşlar. Tomografi alanında merkezi klima sistemi yok, oraya harici iki klima bağlamışlar ve suyun nereye gideceğini bulamamışlar. Hortum çekip bir varile tahliye sağlıyorlar ve görevli personel sürekli suyu boşaltmak zorunda kalıyor" diye konuştu.

'YANGIN RİSKİ VAR'

Hastaların serinlemek için vantilatör getirdiğini aktaran Uysal, "Klimalar yeterince soğutmadığı için bazı hastalar ve çalışanlar, kendi cihazlarını hastanedeki prizlere bağlamaya başladı. Ancak dışarıdan getirilen bu cihazlar hastanenin elektrik sistemine zarar verebilir. Hastanedeki elektrik tesisatı, yoğun bakımda vantilatöre bağlı hastaların solunumuna devam edebilmesi için UPS (kesintisiz güç kaynağı) ile korunmaktadır. Bu sisteme dışarıdan sağlıksız cihazların bağlanması ciddi sorunlara yol açabilir" uyarısında bulundu.

'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULU NOTER GİBİ ÇALIŞIYOR'

Uysal, ameliyathane ve yoğun bakım alanlarının belirli bir sıcaklık aralığında olması gerektiğinin altını çizerek, sorunun çözülmemesi durumunda enfeksiyon riskinin artabileceğini dile getirdi. Bu konuda sorumluluğun hastanenin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kurulu'na ait olduğunu belirten Uysal, "Bu kurul, adeta bir noter gibi çalışmakta; toplanıp bazı kararlar almış gibi yapıp, imzalarını atarak çıkıyorlar. Ayrıca bu kurula müdahil olmamızı istemiyorlar. Kurumun bir çalışan temsilcisi olarak katılmamızı da istemiyorlar. Yöneticilerin neden istemediklerini biz çok iyi biliyoruz. Her ne kadar o kurulun içinde olmasak da, kurulun sağlıklı bir şekilde işlemesi için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

'ENFEKSİYON RİSKİ ARTIYOR'

Uysal, Türkiye'nin en gelişmiş hastanelerinde bu tür sorunların kabul edilemez olduğunu belirterek, "Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, son dört aydır çeşitli sorunlarla gündeme gelmektedir. Daha önce sivrisinek sorunu yaşandı ve sendikamızın girişimleriyle basına yansıyınca ilaçlama yapıldı. Ancak duvarlarda sivrisinek izleri hala duruyor ve hastalar bu durumdan şikayetçi. Şimdi ise klimaların yetersiz çalışması ve su sızıntıları nedeniyle hastalar ve çalışanlar sıcak bir ortamda hizmet vermek zorunda kalıyor. Özellikle ameliyathane, yoğun bakım ve sterilizasyon gibi alanların belirli bir sıcaklıkta olması gerekirken, bu durum enfeksiyon riskini artırıyor" şeklinde konuştu.

Sorunları çözmesi gerekenin Sağlık Bakanlığı ve hastane idaresi olduğunu hatırlatan Uysal, "Ancak biz bu sorunlarla mücadele ediyoruz. Bunun sebebi de Bakanlığın, idarecileri siyasi veya yetkilendirilmiş sendikamsı yapılar aracılığıyla görevlendirmesidir. Eğer bu insanlar liyakatli olsaydı, biz bu sorunları yaşamazdık. Şu anda hastane idaresinin klima ile ilgili problemi ivedi bir şekilde çözmesini talep ediyoruz" çağrısında bulundu.