Sofradaki görünmeyen katil öldürüyor

Sofradaki görünmeyen katil öldürüyor

Yüzlerce sağlık sorununa yol açan glifosatın tarımda kullanımından vazgeçilmesini isteyen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, "Sadece tüketiciler için değil, üreticiler açısından da ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor" uyarısında bulundu. 

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı'nın proje kapsamında kurulan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, tarımda kullanılan zehirli maddelere ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Muhtemel kanserojen olduğu ve hormonal sisteme zarar verdiği uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilmesine ve alternatif pek çok yöntem ve tekniği olmasına rağmen glifosat kullanımı sürüyor" dendi.

Yabani otlara karşı kullanılan bu maddenin meme kanserinden obeziteye, astımdan kısırlığa sayısız sağlık sorununa yol açtığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Glifosat, endüstriyel tarımda en çok kullanılan tarım zehiri (pestisit) etken maddelerinden biri.

Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında veya deriye nüfuz ettiğinde hormonal sistemin işleyişinde bozulmalar meydana getiriyor Çok düşük dozlarda bile maruz kalındığında aynı zararlara yol açabiliyor." 

Açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:

"Çiftçiler ve tarım işçileri için çok tehlikeli: Sadece tüketiciler için değil, üreticiler açısından da ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Çocuklar daha fazla etkileniyor: Kuzey Amerika Pestisit Eylem Ağı (PAN North America) tarafından hazırlanan “Risk Altında Bir Nesil” adlı rapora göre çocuklarda, pestisitlere maruz kalmak, ileride çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Raporlara göre pestisitler çocuklarda kanser, doğum kusurları, bağışıklık sistemi bozuklukları ve astıma neden olabileceği gibi, beyin ve sinir sistemine, üreme ve gelişim sistemlerine zarar verebildiği belirtiliyor.

Toprağa faydadan çok, zarar veriyor: Glifosat kullanımı, toprağın daha sağlıklı ve verimli olmasını sağlayan doğal süreçlere zarar veriyor.

Çiftçinin glifosata ihtiyacı yok!: Malçlama, ekim nöbeti, yoğun ekim, sığ sürme gibi ppek çok yöntemle glifosat kullanmadan istenmeyen otlarla mücadele mümkün."

SAĞLIK İÇİN ÜÇ MADDELİK ÇAĞRI

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şu taleplerde bulunuyor:

1- Tarımda kullanılan 9 madde acilen yasaklansın.

2- Pestisitlerin tamamı 2030 yılına kadar yasaklansın, doğa dostu, zehirsiz yöntemlerle tarımsal üretim için gerekli adımlar atılsın.

3- Pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, sonuçları şeffaf olsun.