Soğuk algınlığına yakalandığını düşündü ciddiye almadı. O hastalık hayatını kabusa çevirdi

Soğuk algınlığına yakalandığını düşündü ciddiye almadı. O hastalık hayatını kabusa çevirdi

ABD’de lise öğretmeni olarak görev yapan Sherri Moody, bir sınıf gezisi sırasında soğuk algınlığına yakalandığını düşünerek hastalığını ciddiye almadı. Durumu gittikçe kötüleşen Moody uzuvlarını kaybetmek zorunda kaldı.

Bir sınıf gezisi sırasında soğuk algınlığına yakalandığını düşünen Sherri Moody, durumu kötüleşince hastaneye başvurdu.

grfn-8owmaajwjb.jpg

ÇİFT ZATÜRE TEŞHİSİ KONULDU

Basit bir grip olduğunu düşündü. Sherri Moody, yakalandığı bakteri sonucu kollarını ve bacaklarını kaybetmek zorunda kaldı.

Lise öğretmenine doktorlar streptokokun neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyonu olan çift zatürre teşhisi koydu.

DOKTORLAR TEDAVİ İÇİN KOMAYA SOKTU

Teksas’ta lise öğretmenliği yapan Sherri Moody’in hayatını kurtarmak için doktorlar, onu komaya soktu. Ayrıca doktorlar öğretmenin hayati organlarına kan akışını yeniden sağlamak için ilaç tedavisi uyguladı.

Doktorların uyguladığı bu tedavi sonucunda lise öğretmenin yanlışlıkla ekstremitelerindeki dolaşımı etkilendi.

2-001.jpg

KOLLARI VE BACAKLARI KESİLDİ

Hayatını tehdit eden bu hastalıktan kurtulmasının ardından doktorlar Sherri Moody’in dirsek ve diz altındaki uzuvlarının kesilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Strep A (Grup A Streptokok, GAS) Bakterisi Nedir?

Bilimsel adı “Streptococcus pyogenes” olan Strep A, genellikle hafif boğaz ağrısı ile başlayan, cilt, yumuşak doku ve solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilen yaygın bir bakteri türü.

3-001.jpg

'Pyogenes' kelimesi cerahat oluşturan anlamına geliyor. Bu bakteriler sağlıklı bireylerde de bulunabilir, belirtiler göstermeyen sağlıklı çocukların %5 ila 20'sinin boğazlarında Strep A bulunuyor. Grup A streptokok enfeksiyonlarının çoğu hafif seyretse de, nadir durumlarda hayatı tehdit edebilen ciddi hastalıklara neden olur.

STREP A ENFEKSİYONU BULAŞICI MIDIR?

Strep A enfeksiyonu taşıyan kişiler bulaştırıcı ve enfeksiyonu başkalarına yayabilir. Örneğin, kızıl hastalığı olan kişiler, antibiyotik tedavisine başladıktan sonra bulaşıcılığı azaltmak için en az 24 saat boyunca evde istirahat etmeli. Strep A taşıyan ancak enfeksiyon belirtileri göstermeyen kişilerin ise bulaştırma riski düşük olduğu için özel önlemler almaları gerekiyor.

4.jpg

STREP A ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler, enfeksiyonun türüne göre değişir. Strep A enfeksiyonları çeşitli hastalıklara yol açar. Boğaz enfeksiyonu ve bademcik iltihabı durumunda şu belirtiler ortaya çıkar.

Boğaz ağrısı

Yutkunma zorluğu

grfn-8owmaajwjb.jpg

Ateş

Boyunda şişmiş lenf bezleri

Kızarık ve şişmiş bademcikler

Bademciklerde beyaz veya sarı lekeler

Bulantı ve kusma