Sol gözünde görme kaybı oluşan hasta sağlığına kavuştu

Sol gözünde görme kaybı oluşan hasta sağlığına kavuştu

Keratokonus hastalığı nedeniyle sol gözünde görme kaybı yaşayan Ekber Atay, Gaziantep Özel Hatem Hastanesi'nde gerçekleştirilen kornea nakli ile sağlığına kavuştu.

Gaziantep'te yaşayan Atay, uzun zamandır keratokonus hastalığından kaynaklanan görme kaybı ve şiddetli baş ağrıları çekiyordu. Lens ve gözlük kullanmasına rağmen görme kaybı giderek artan Atay’a, Gaziantep Özel Hatem Hastanesi'nde kornea nakli yapıldı. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mete Güler ve Doç. Dr. Burak Bilgin'in gerçekleştirdiği başarılı operasyon sonucunda sağlığına kavuşan Atay, organ bağışının önemine dikkat çekti.

“ÇOCUKLUĞUMDAN BU YANA GÖRME SORUNLARI YAŞIYORUM”

Ekber Atay, “Çocukluğumdan bu yana görme ile ilgili sorunlarım vardı. Zamanla görme kaybım arttı. Doktorlarımız kornea naklinin gerekli olduğunu söyledi. Uzun süredir uygun bir donör arıyorduk. Çok şükür, sonunda bir donör bulundu ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Şu anda iyiyim ve her geçen gün daha iyiye gidiyorum. Organ bağışı, nakil bekleyen hastalar için çok önemli. Hem bağış yapan aileye hem de hekimlerimize çok teşekkür ederim. Onların sayesinde yeniden net görebileceğim için çok mutluyum” dedi.

“KORNEA, GÖZÜN EN ÖN KISMINDAKİ SAYDAM DOKUDUR”

Prof. Dr. Mete Güler, kornea nakli hakkında bilgi vererek, “Kornea, gözün en ön kısmındaki saydam dokudur. Kornea nakli, hastanın saydam olmayan korneasının yerine kadavradan alınan saydam kornea dokusu ile değiştirilmesi işlemidir. Göz hastalarında kornea nakli çeşitli amaçlarla uygulanmaktadır. Opak korneanın ortadan kaldırılması ve ortamın saydamlığının yeniden sağlanması amacıyla yapılan kornea nakli en sık uygulanan yöntemdir. Süregiden kornea hastalıkları nedeniyle incelen korneanın yerine göz bütünlüğünü sağlamak amacıyla da kornea nakli yapılabilir. Ayrıca, kornea enfeksiyonları sonrası iyileşmeyen ve tedaviye dirençli ülserlerin ortadan kaldırılması amacıyla da kornea nakli uygulanabilir.

Nadir durumlarda, estetik nedenlerle opaklaşan korneanın değiştirilmesi için de kornea nakli yapılabilir. Korneanın bütün kalınlığını etkileyen hastalıklarda tam kat kornea nakli yapılmaktadır. Bazen kornea hastalıkları korneanın tüm katlarını etkilemeyebilir. Bu durumda, kısmı kalınlıkta kornea nakilleri uygulanabilir. Kısmi kalınlıkta yapılan kornea nakillerinde doku uyumu daha kolay sağlanabilir. Ekber Bey’in çocukluğunda başlayan ve 'keratokonus' olarak adlandırılan kornea hastalığı yıllarca ilerleyerek korneanın hem şeklini hem de saydamlığını bozmuştu. Bu işlevini tam yapamayan kornea dokusunu kadavradan alınan saydam kornea dokusu ile değiştirdik. Hastamızın takip ve tedavisi devam ediyor. Alıcı kornea ile verici korneanın uyumu sağlandığında görmesinde kayda değer bir artış bekliyoruz. Kornea nakillerinde cerrahi teknik, nakil sonrasında uygun takip ve tedavi çok önemlidir. Bu nedenle nakil sonrasında hastanın tedaviye uyumu gereklidir” diye konuştu.

“BU AŞAMADA KORNEA NAKLİ DEVREYE GİRER”

Doç. Dr. Burak Bilgin de, "Keratokonus hastalığı ileri dönemlerde korneanın şeklini, saydamlığını ve görmeyi bozarak kornea nakli ameliyatı gerektirebilir. Sağlıklı kornea tabakasının nakli ile görme tekrar kazanılabilir. Kornea hastalığına bağlı ağrı, rahatsızlık hissi gibi belirtiler kornea nakli sonrası düzelir. Hastalık, giderek ilerleyen görme bozukluğu ve sık sık değişen gözlük numarası ile belirti verir. 30'lu yaşlara kadar ilerleyicidir. Bu hastalar yükselen gözlük numaralarına rağmen iyi görememekten şikayetçidir. Hastalık, kişinin hayat kalitesini önemli oranda olumsuz etkiler. İleri vakalarda kornea ileri derecede incelip sivrileştiğinden, ciddi görme kaybına yol açar. Bu aşamada kornea nakli devreye girer" dedi.