Son dakika... İmar affı bekleyenlere müjde! İmar barışı için gözler Meclis'te! İşte bütün detaylar

Son dakika... İmar affı bekleyenlere müjde! İmar barışı için gözler Meclis'te! İşte bütün detaylar

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ehliyet affı, vergi ve prim affı gibi aflar geçtiğimiz günlerde açıklanırken, imar affı(barışı) için bekleyen vatandaşları sevindirecek yeni bir gelişme yaşandı. Peki imar affı gelecek mi? İşte bütün ayrıntılar...

İmar affında yaşanan son dakika gelişmeleri birçok kişi tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor. İmar affı bilindiği gibi son olarak 2018 yılında çıkmıştı. Gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanunun ne zaman çıkacağı merak konusu oldu. Peki, "2023 İmar affı çıkacak mı, ne zaman çıkacak? İmar affı nedir, hangi yapıları kapsayacak ve şartları nelerdir?" İşte detaylar...

31 Aralık 2017''den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskanlar için 8 Haziran 2018''de geniş kapsamlı bir imar affı getirilmişti. İmar barışından yararlanamayan milyonlarca vatandaş olduğu gibi, mevzuata aykırı başvuru nedeniyle 20 bin 158, belge tutarının zamanında yatırılmaması nedeniyle de 10 bin 300 kişinin yapı kayıt belgesi iptal edilmişti. 

BAYRAM ÖNCESİ SEVİNDİREN HABER!

Oturdukları evin yapı kayıt belgesini almak için yıllardır bekleyen vatandaşlar, 2023 yılında yeni bir İmar affı bekliyor. Mayıs ayında yapılması planlanan genel seçimlerden önce vatandaşları memnun etmek isteyen hükumet, kulis bilgilerine göre nisan ayında bir imar barışı açıklamaya hazırlanıyor. Ramazan Bayramı''ndan önce çıkması beklenen tasarı ile birlikte milyonlarca aile çifte bayram yapacak.

Son olarak geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı''nın ortaklarından biri olan Büyük Birlik Partisi''nin (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de imar affı nedeniyle yaşanılan sıkıntılara dikkat çekmiş ve "2017 yılında çıkan imar barışında haksız gerekçelerle 3 milyon vatandaşımız faydalanamadı. Bunlar aileleriyle birlikte 10 milyondan fazla yapıyor. Bunlar yapı kayıt mağdurları. Verdiğimiz kanun teklifinde şart koyduk. Özel mülk olacak, deprem riski taşımayacak. Bunlarla ilgili kanun teklifi verdik, çıkması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz" demişti.

BÜTÜN PARTİLER DESTEK VERECEK

İmar barışının 2023''te çıkması için bütün partilerin destek vermesine ise kesin gözüyle bakılıyor. Meclis''te yer alan bütün gruplar tarafından onaylanacak yasanın başvurularının ise Haziran itibariyle alınması öngörülüyor. Yeni yasanın hangi tarihten önce yapılan yapıları kapsayacağı henüz netleşmese de, uzmanlar tarafından tahmin edilen tarih 31 Aralık 2022 olarak belirtildi. 

İMAR AFFI HANGİ YILLARDA ÇIKTI?

1966 Yılı 775 Sayılı Yasa
1976 Yılı 1990 Sayılı Yasa
1983 Yılı 2085 Sayılı Yasa
1984 Yılı 2981 Sayılı Yasa
1986 Yılı 3290 Sayılı Yasa
1987 Yılı 3366 Sayılı Yasa
1988 Yılı 3414 Sayılı Yasa
1989 Yılı 2981 Sayılı Yasa
2008 Yılı 5784 Sayılı Yasa

İMAR AFFI NEDİR?

Gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna imar affı ya da imar barışı adı verilir. İmar affı, ilk defa 1984 yılında çıkarılmıştır. İmar affı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellenmek için çıkarıldı. İmar affı, risk altında bulunan ve afet bölgesinde yer alan yapıların düzenlenmesi ile ilgili kanunlar kapsamında düzenleniyor.

İlgili Haberler