Sosyal güvence için harekete geçildi! 2 Bakanlık ve SGK çalışmalara başladı

Sosyal güvence için harekete geçildi! 2 Bakanlık ve SGK çalışmalara başladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yaptığı açıklamada sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara yönelik güvence sağlanması konusunda ciddi bir çalışma içinde olduklarını duyurdu.

2 BAKANLIK VE SGK ÇALIŞMALARA BAŞLADI!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Bakanlık olarak kırsala dönüşe önem verdiklerini vurgulayarak, "Bakanlık olarak bizim kırsalla ilgili bir derdimiz var. Diyoruz ki, kentte yaşayanlar kırsala dönsünler ama bu kırsala dönüş bu sefer kırsaldan kente olduğu gibi, hani kentte varoşlar oluşturduk ya, kırsalda da bir gelişigüzellik olmasın diyoruz" ifadelerini kullandı.

Kirişci, AKP İstanbul İl Başkanlığı''nın "Yüz Yüze 100 Gün" projesi kapsamında Sarıyer Gümüşdere köyünü ziyaret etti. Köydeki seraları gezen, köy meydanında vatandaşlarla bir araya gelen Kirişci, buradaki konuşmasında, kırsalda yaşamanın avantajlarına değindi. Burada yaşayanlara şehir hayatına heveslenmemeleri önerisinde bulunan Kirişci, şunları kaydetti:

"Biz zeytinyağını ve tereyağını sırf modernite adına, ki bunun bir modernlik olmadığını daha sonra öğrendik ama margarine tercih etmiştik hatırlarsanız. Ama sonra öğrendik ki ya bizim zeytinyağı ve tereyağı bizim kurtuluşumuz için, hastalıklardan ari bir yaşam, vücudumuz için vazgeçilmez bir şeymiş. Yine modernlik adına, yine tırnak içerisinde ''çağdaşlık'' adına biz kırsalı terk ettik. Ve kentte bir marifet varmış, kentin bir mahareti varmış gibi kente göç ettik. Halbuki bizim kırsalda bir kültürümüz vardı. Kırsalın kültürünü kırsalda bıraktık. Yeni bir kültürmüş gibi kent kültürüne de tepki göstererek, kendimizce bir yapı oluşturmaya çalıştık.

Bugün gecekondu meselesi İstanbul başta olmak üzere bütün büyük kentlerimizin en büyük meselesi. Kadına şiddet, insanların birbirine olan saygısızlığı... Nasıl oluyor, nasıl bitiyor ben anlamıyorum, 2 kişi kavga ettiğinde birinde ya silah çıkıyor, ya bıçak çıkıyor. İnsan bıçağı, silahı niye taşır, neden bunlara ihtiyaç duyar? Maalesef bu yüzden, kırsalı terk etmenin faturaları olarak cinayetlere, kadına şiddete, kentsel dönüşüme tabi tutulacak milyonlarca gecekonduya muhatap olduk, bunlarla iç içe yaşamak zorunda kaldık. Kırsalı terk ettiğimizde üretimi de terk ediyoruz."

SOSYAL GÜVENCE GELİYOR

Kırsala kentten yeniden göç almak ve bunu teşvik etmek istediklerine dikkati çeken Kirişci, "Kardeşlerimiz buraya gelsin. Özellikle hanım kardeşlerimizin sosyal güvencesi yoksa, bunlara sosyal güvence sağlama konusunda da ciddi bir çalışmanın içindeyiz. Bakanlık olarak bizim doğrudan ilgi alanımızda değil Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işi ama müşterek bir çalışma yürütüyoruz. Özellikle hanım kardeşlerimiz, genç kardeşlerimizi sosyal güvenceye kavuşturarak aileyi kırsalda tutmanın çabası içerisinde olacağız. Böylelikle Türkiye daha çok üretecek" ifadelerini kullandı.

Bakan Kirişci, kırsalın olmazsa olmazı olan çoğu konuya aynı hassasiyetle yaklaştıklarını ve bu konuda çalıştıklarını belirterek, belediye ve büyükşehir yasalarında köyden mahalleye dönüştürülen köylerle ilgili yeni bir düzenleme yapacaklarını kaydetti. Kirişçi, "Biz bu kırsalı ve bu mahalle kavramı yerine köyü yeniden inşa edersek inanın bizi kimse tutamaz" değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler