Sosyal medyadan aşılanan 'masum görünümlü' tehlike

Sosyal medyadan aşılanan 'masum görünümlü' tehlike

Elektronik sigara kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sağlık riskleri artarken, kullanıcı yaşının da giderek düştüğü gözlemleniyor.

Uzmanlar, gençlere elektronik sigaranın sosyal medyadan sunulan masum imajının altında ciddi bir tehdit barındırdığını belirterek, bu ürünün akciğer iltihabı gibi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Konya'da bir özel okulda düzenlenen seminerde öğrencilere elektronik sigaranın zararları anlatıldı.

"KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE KULLANIM İLAÇ İHTİYACINI ARTIRABİLİR"

Renkli ambalajları ve çeşitli tatlarıyla gençleri hedefleyen bu zararlı cihazların alerjik reaksiyonlar, akciğer enfeksiyonu gibi sorunlara neden olabileceğine dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülfem Yıldırım, "Elektronik sigarayı gençler arasında popüler hale getiren etkenlerden biri de içeriğindeki çeşitli tatlar. Normal sigaralarda bulunmayan bu tatlar, bağımlılığı artırmanın yanı sıra ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca, içeriğindeki tatlar ve diğer kimyasallar zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarına ve ani alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kontrolsüz kullanım, astım gibi hastalıkların kontrolsüz hale gelerek ilaç ihtiyacını artırmasına neden olabilir" dedi.

"SOSYAL MEDYADAN AKTARILAN MASUM İMAJA UYUM SAĞLIYOR"

Elektronik sigaranın gençlere yönelik bir algı olduğunu dile getiren Medicana Konya Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Psikolog Rabia Bağcı, "Bu algı, sosyal medya ve içerik üreticileri aracılığıyla gençlere sunulan masum imajla bağlantılı. Renkli ve farklı şekillerdeki ambalajlar, cihazların çekiciliğini artırıyor ve gençler arasında koleksiyon objesi haline geliyor. Sosyal medyada tanınan kişilerin etkisiyle bu ürünler, gençler arasında daha popüler hale geliyor. Ancak gençlerin, bu ürünlerin zararlarının farkında olmaları önemlidir" şeklinde konuştu.

Seminer katılımcısı öğrenciler ise elektronik sigara kullanımının zararlarını bilincinde olduklarını belirttiler.