Staj ve çıraklık mağdurlarını yakından ilgilendiren açıklama Mali Müşavir Aras Kara''dan geldi. Kara, staj mağdurları için çözümün çok kolay ve net olduğunu belirtti. Aras Kara, staj ve çıraklık mağdurları için yayınlamış olduğu yazısında "Şimdi gelelim, staj mağdurları konusuna. Staj konusu meslek lisesi mezunlarından avukat ve doktorlara kadar milyonlarca çalışanın en büyük sorunu. Sorun ne? Staj süresinin emeklilik süresine sayılmaması. Neden? Çıraklık ya da stajyerlik döneminde emeklilik primi ödenmiyor; iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Bu nedenle de staj sigortası deniyor" dedi.
Kara, "Çalışılan sürenin emeklilikte sayılabilmesi için uzun vadeli sigorta olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası için prim ödenmesi gerekiyor. Yurt dışında staj gören stajyerlerin SGK’sı kabul ediliyor. Vatan topraklarında staj gören çocukların SGK’sı kabul edilmiyor. Bu durumun düzeltilmesini istemek en doğal hakkımız. Ayrımcılık istemiyoruz. Eşitlik istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Uşakgündem''de yer alan habere göre, staj ve çıraklık mağdurlarının oldukça büyük bir kitle olması nedeniyle seslerini duyurmaya çalışmaları olumsuz yanıtlanmış ve staj, çıraklık mağdurları EYT kapsamında sayılmamıştı. Aras Kara tarafından yapılan açıklama dikkat çekerken Kara cümlelerine şu şekilde devam etti:
Staj döneminde bu prim ödenmediğinden sadece iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık sigortası primi ödendiğinden stajda geçen süre emeklilikte hesaba katılmıyor. Ne zaman ki, çalışan adına malullük, yaşlılık, ölüm sigorta koluna ait prim yatırılmaya başlanıyor, o tarihten itibaren emeklilik süresi başlıyor. Örnek vermem gerekirse; 2020’nin ocak ayında bir aylık staj yaptınız. O tarihte sigortalı olarak tesciliniz yapıldı ve sağlık, hastalık primleriniz staj yaptığınız işyeri tarafından yatırıldı. Staj bitince işten ayrıldınız. Aradan bir yıl geçip, 2021’in ocak ayında işe başladınız ve malullük, yaşlılık, ölüm sigorta koluna ait primleriniz yatmaya başladı. Emeklilik hesabınızı 2021’in ocak ayından itibaren yapacaksınız. Elbette staj süresi boyunca yatırılan primler, prim gün sayınızı etkileyecek, artıracak ancak emeklilik yaşınızı etkilemeyecektir.
ÇÖZÜMÜ TEK TEK ANLATTI!
Aras Kara bu sorunu yaşayan milyonlarca kişiye seslenerek çözümünü söyledi. EYT kapsamına giremeyen staj ve çıraklık mağdurları konuyla ilgili detayları oldukça merak ederken Kara açıklamasında şunları dile getirdi:
Peki, staj süresi borçlanılarak, emekliliğe sayılabilir mi? Stajda geçen süreler emeklilik için borçlanılamıyor çünkü kanun buna izin vermiyor. Staj süresinin borçlanılarak, emeklilik hesabına katılması için kanuni bir düzenleme gerekiyor. Ancak doğum yapan kadın çalışanlar için bir ayrıcalık var. Bu durumda olanların staj süreleri emeklilikte hesaba katılıyor. Daha açık şöyle anlatayım; kadın çalışanlar, staj süresi ile ilk sigortalı çalışmaya başladığı tarih arasında doğum yapmışlarsa doğum borçlanmasından yararlanarak emekliliklerini erkene çekebilirler.
İşte Vedat Bilgin’in, “Staj konusunun yeniden ele alınması gerekiyor. Bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir. EYT çalışmamız tamamlandığı zaman bu soru da aydınlanmış olur” açıklaması milyonlarca staj mağduru için umut oldu. Anlaşılan o ki birincisi, staj süresinin emeklilikten sayılması için bir düzenleme yapılacak; ikincisi EYT’liler için de staj sürelerinin emeklilikten sayılması için borçlanma imkanı tanınacak, bunun için de ayrı bir kanuni düzenleme yapılacak. Bu gün avukat, doktor ve hatta yurt dışındaki gurbetçi türkün tüm stajları SGK’ca emeklilik için başlangıç sayılmaktadır. Bu ülkenin öz ve öz evlatları olarak bizlerin emekleri alınterleri stajyerliği ve çıraklığı giriş sayılmamaktadır.
Anayasanın eşitlik ilkesine dayanarak ve güvenerek diyoruz ki doktor, avukat ve yurt dışı stajyere tanınan imtiyazların biz stajyer ve çıraklara da sağlanması gerekmektedir. Aksi durumda bu hukuksuz ve haksız uygulama için demokratik hak arayışımızdan ödün vermemizi kimse beklememelidir.
Çözümün oldukça kolay ve net olduğundan bahseden Aras Kara son olarak açıklamasına ''''5510 sayılı 1999 öncesi hakların teslim edildiği sosyal güvenlik yasanın içerisine bir madde ile stajyer ve çırakların başlangıç tarihlerinin borçlanılarak sigorta tarihlerinin başlangıç sayılması maddesinin eklenmesidir.” ifadelerini ekledi.