Sürücü öyle bir hata yaptı ki…Rekor para cezası kesildi

Sürücü öyle bir hata yaptı ki…Rekor para cezası kesildi

Türkiye’de tatil yaparken aracında modifikasyon yaptıran bir gurbetçi, dönüş yolunda Kapıkule Sınır Kapısı’nda büyük bir sürprizle karşılaştı.

Rekor para cezası kesildi

Yıllık iznini geçirmek üzere memleketine gelen gurbetçi A.C., dönüş yolunda büyük bir sürprizle karşılaştı. Tatili sırasında aracına bazı değişiklikler yaptıran A.C., elindeki faturaya rağmen Kapıkule Sınır Kapısı’nda büyük bir ceza ile karşı karşıya kaldı. Gümrük memurları, araçta yapılan modifikasyonun gerekli izin alınmadan yapıldığını tespit etti ve yaklaşık 1,7 milyon TL (yaklaşık 44 bin Euro) ceza uyguladı.

Olay, 19 Ağustos 2024'te Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşandı. Tatil sonrası yaşadığı ülkeye dönmek için yola çıkan A.C., sınırda pasaport kontrolüne girdiğinde aracının kontrol edilmesi sırasında memurlar, araçta yurda giriş sırasında mevcut olmayan değişiklikler olduğunu fark etti. A.C. minibüsündeki iç dizayn değişikliklerine ait faturayı sunmasına rağmen, önceden gümrüğe bildirimde bulunmadığı için ceza kesildi. Araçtaki modifikasyonlar için önceden Gümrük Müdürlüğü’ne bildirim yapmayan A.C.’ye 1 milyon 693 bin 709 TL ceza kesildi.

ceza-1.webp

CEZAYA İNDİRİM UYGULANDI

A.C., cezayı ödeyemeyeceğini belirterek itiraz etti ve olay Kapıkule Gümrük Müdürlüğü Uzlaşma Heyeti’ne taşındı. Heyetin değerlendirmesi sonucunda, cezada 3'te 2 oranında bir indirim yapıldı ve ceza 508 bin 112 TL’ye düşürüldü. Bu indirim sonrası A.C.'nin yurttan çıkışına izin verildi.

DEĞİŞİKLİK İÇİN BEYAN ŞARTI

Yedek parça kaçakçılığını önlemek için uygulanan bu kurallar gereği, Türkiye'ye tamir veya modifikasyon için getirilen yabancı plakalı araçlar, işlem öncesinde Gümrük Müdürlüğü’ne başvurmak zorundadır. Bu başvuru sayesinde yetkili kurumlarca işlemler gerçekleştirilebiliyor.

Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine ilişkin tebliğde, 2 bin Euro'yu aşan işlemler için ücret alınmayacağı, ancak bu tutarın altında kalan işlemler için 600 Euro geçiş ücreti uygulanacağı belirtiliyor.