Survivor yarışmacıları koruma altındaki kuşu yedi

Survivor yarışmacıları koruma altındaki kuşu yedi

ABD'de yayınlanan bir Survivor benzeri yarışma programında, iki yarışmacı programın çekildiği Yeni Zelanda'da koruma altındaki bir kuşu yemeleri nedeniyle diskalifiye edildi.

ABD'de yayınlanan "Race to Survive" adlı televizyon programının ikinci sezonunda, Yeni Zelanda'da koruma altındaki bir "weka" kuşunu öldürüp yiyen yarışmacı Spencer 'Corry' Jones ve takım arkadaşı Oliver Dev diskalifiye edildi. Radio New Zealand'a göre, Jones, kuşu öldürdüğünde kuralları ihlal ettiğini biliyordu.

BBC'nin haberine göre, uçmayan bir kuş olan weka, Yeni Zelanda'nın büyük bir kısmında nesli tükenmiş durumda ve 'tam koruma altında' bulunuyor. Radio New Zealand tarafından paylaşılan videoda, Spencer 'Corry' Jones özür dileyerek, yaptığı hatayı "aptalca" olarak nitelendirdi ve "açlığa hazırlıklı olmadığını" belirtti. Jones, "Yeni Zelanda'ya saygısızlık ettim, özür dilerim" dedi.

survivorda-soke-eden-olay-koruma-altindaki-kusu-yedi-l3ol.webp

Yeni Zelanda Koruma Departmanı, ABD merkezli Original Productions şirketinden bir yetkilinin olayı bildirdiğini açıkladı. Yeni Zelandalı yetkililer, olayla ilgili soruşturma başlattı ve hem şirkete hem de yarışmacıya yazılı uyarıda bulundu. Soruşturmayı yürüten Dylan Swain, 1News'e verdiği demeçte, koruma altındaki yerli bir türün öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı ve şirketin doğa koruma yasalarına uyulması gerektiğini belirtti.

Weka kuşu, değişen iklim koşulları ve artan yırtıcı sayısı nedeniyle Yeni Zelanda ana karasında büyük ölçüde tükenmiş durumda. Ancak, bazı adalarda kuşun avlanmasına yasal olarak izin verilebiliyor. 1953 Yaban Hayatı Kanunu'na göre, koruma altındaki türlere zarar veren kişilere 2 yıl hapis cezası veya 100 bin Yeni Zelanda doları (yaklaşık 60 bin ABD doları) para cezası uygulanabiliyor.

yeni-proje-2024-07-23t130742-cx07.webp