Gayrimenkul alım satım esnasındaki güncel mali değeri, rayiç bedeli olarak tanımlanır. Satılan değer üzerinden emlak vergisi ödendiğinden bazı vatandaşlar gelir vergisini düşürmek gerek daha az tutarda tapu harcı ödemek için değerini daha düşük gösterilebiliyor. Ancak bu durum ciddi sonuçlar doğurabilir.
Bir gayrimenkulün değerinin az gösterilmesi ilk başta hem alıcı hem satıcının kazanç elde etmesini sağlıyor. Ancak bu durum tespit edildiği zaman vergi ve sözleşme açısından büyük sorunları beraberinde getiriyor.
DÜŞÜK BEYANIN CEZASI NEDİR?
Dünya''nın haberine göre; Tapuda düşük beyan göstermek ilk bakışta kârlı gibi gelse de işin aslı öyle değil. Satış aşamasında satıcı ve alıcı, satılan gayrimenkulün değeri üzerinden %2''şer olmak üzere toplamda %4 tapu harcı ödüyor. Ayrıca satış işleminden sonra satıcı için bir de gelir vergisi işin içine giriyor. Bu yüzden iki taraf anlaşmalı bir şekilde gayrimenkulün değerini satış sırasında düşük gösteriyor. Bu düşük beyan, tespit edildiği zaman ise devreye giren cezalar şu şekilde:
Tapu harcı cezası: Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düşük beyan tespit edilirse hem satıcı hem alıcıdan gecikme faizi istenir. Bunun yanı sıra eksik beyan nedeniyle tapu harcı %25 oranında ceza ile ödenir.
Gelir vergisi cezası: Durum tespit edildiğinde karşılaşılacak başka bir sorun ise değer artışı vergisi cezası. Bu durumda gayrimenkulü satan kişinin gelir vergisinin %35''i kadar cezalı bir ödeme yapması gerekiyor.
EKSİK BEYAN DÜZELTİLEBİLİR Mİ?
Tapuda beyan edilen düşük rayiç bedelin düzeltilme imkânı mevcut. Hukuki cezalarla karşı karşıya kalmamak için satıcı ve alıcı beyan ettikleri değerin düzeltilmesini talep edebilir. Tabii bu talep için vergi memurları tarafından henüz bir inceleme başlatılmamış olması gerekir. Mükelleflerin düzeltme talep ettikten sonra sorundan kaynaklanan eksik vergiyi ve harcı 15 gün içerisinde ödemesi gerekir. Taraflar bu ödemeyi pişmanlık zammı ile ödemeyi kabul ederek gayrimenkulün değerini güncelleyebilir. Bu sayede de ortaya çıkabilecek vergisel ve hukuksal sorunların önüne geçilmiş olur.