Tapu ve Kadastro Genel Müdürü'nden 'İllegal ev' uyarısı! Başınız yanabilir...

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü'nden 'İllegal ev' uyarısı! Başınız yanabilir...

Pandemi sonrası kendi evini yapmak isteyenlerin arsa alımına yöneldiğini belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdür Zeki Adlı, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak evler türediğini, bazı uyanıkların tarım arazilerini arsa gibi satarak vatandaşı kandırdığını söyledi. Adlı, noterdeki sözleşmelerin geçerliliği olmadığını, satışların tapu müdürlüklerinde olması gerektiğini vurguladı.

TAPU MÜDÜRÜ 'İLLEGAL EV' UYARISI YAPTI! BAŞINIZ YANABİLİR...

Pandemi sonrası kendi evini yapmak isteyenlerin arsa alımına yöneldiğini belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdür Zeki Adlı, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak evler türediğini, bazı uyanıkların tarım arazilerini arsa gibi satarak vatandaşı kandırdığını söyledi. Adlı, noterdeki sözleşmelerin geçerliliği olmadığını, satışların tapu müdürlüklerinde olması gerektiğini vurguladı.
 
VATANDAŞLAR KANDIRILIYOR
 
Türkiye’nin en köklü kurumlarından olan Tapu ve Kadastro 175. yaşını kutlarken Genel Müdür Zeki Adlı, gündemde olan soruları yanıtladı. Konut alım satımında son bir aydır büyük artış görüldüğünü, pandemi sonrasında metropollerin etrafında bahçe, villa yapmak üzere arsa alım satımlarının arttığını, tarım arazilerinde mantar gibi kaçak evler türediğini belirten Adlı, bazı uyanıkların tarım arazilerini arsa gibi satarak vatandaşı kandırdığını söyledi.
 
Müdür Adlı şöyle konuştu: "Pandemi öncesi yıllık 10-12 milyon olan işlem hacmimiz geçen yıl 15 milyona çıktı; özellikle müstakil yerlere kaçış talebi bizim işimizi artırdı. Bu yıl da özellikle son bir aydır gayrimenkul alım satımında bariz artış var. Tabii tapuda sadece alım satım yapılmıyor; ipotekler, hacizler, intikaller de oluyor. Yapılan işlemlerin önceki yıllarda yüzde 30 civarını hacizler oluştururken, 2021’de yüzde 40’ını oluşturdu. Senede 25-30 milyon insanın bize işe düşüyor. Kaliteli hizmet sunabilmek için teknolojiyi yoğun şekilde kullanıyoruz. Randevularımızın yüzde 90’ı web tapu üzerinden, yüzde 10’u Alo 181 hattı üzerinden veriliyor. Vatandaştan manuel bir şey istemeden, e-devlet üzerinden web tapuya girerek tek bir kimlik numarasıyla başvurusunu alıyor, tüm işlemler bittikten sonra da imzaya tapuya çağırıyoruz. Tüm bilgilendirmeleri de cep telefonuna kısa mesaj olarak gönderiyoruz. Bu nedenle tapu sahtekarlıklarının önlenmesi adına vatandaşlarımızdan tapudaki telefon numaralarını güncel tutmalarını istiyoruz.”
 
İLLEGAL EVLER
 
Tarım arazilerine yapılan kaçak yapılar konusuna da değinen Adlı, “Pandemi sonrasında İstanbul Ankara gibi metropellerimizin etrafındaki tarım arazileri Gölbaşı, Haymana, Bala, Şile, Kocaeli, Trakya gibi yerlerde illegal satışlar oldu. Batı iller başta olmak üzere her yerde tarım arazileri 300-500, bin metrekareye bölünerek, noterlerde yapılan sözleşmelerle vatandaşlara sözde satıldı, tarım arazileri ciddi şekilde yok oluyor. Bu satışlar sözde, diyorum çünkü tıpkı nikahın belediye memuru huzurunda kıyılması gibi gayrimenkul alım satımı da sadece tapu müdürlüklerinde, tapu memurunun huzurunda yapılabilir.
 
Ama tarım arazisinde inşaat yasak hatta tarım arazilerinin hisseli satışı da yasak olmasına rağmen bazı uyanıklar tarla için bir tarım kooperatifi kuruyor; ticari işletme, çiftlik, diyerek ruhsat alıp elektrik su bağlatıyor. Resmiyette zirai işletmeyi gayrıresmi şekilde bölüp insanlara satıyor. Bu şekilde tarım arazileri üzerinde mantar gibi yapılar türedi, hepsinin yıkılması an meselesi. Çünkü imarları yok. İşlemler de tapuda değil noterde yapıyorlar. Çünkü tapu verebilmem için benim Tarım Bakanlığı’ndan onay almam gerekiyor. O onay gelmeyeceği için noterde sözleşmeyle sözde satış yapılıyorsa da o işlemlerin hiç bir geçerliliği yok. Tarım arazilerine ilişkin bu satışlar yasal değil. Tarım arazileri bu şekilde konut yapılmak üzere kimseye satılamaz, tapu verilemez. Yüzde 90’ı ruhsatsız çünkü konuta açık olmayan Tarım Arazisi buralar. Bilinmeli ki imar olmadığı sürece yıkılmaları an meselesi” şeklinde konuştu.
 
 
Tüketicileri dikkatli olması yönünde uyaran Adlı sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaş alım satımı tapuda yapacak. Zaten aldığı yer tarım arazisiyse orada görecek, imarlıysa da görecek. İkincisi aldığı yere inşaat yapmadan önce belediyeye gidip ruhsat isteyecek. Aksi halde yapacağı şey kaçak olacak. Alacağı arsanın ada parselini öğrenip, herkese açık olan tapu parsel sorgulama sistemine girip bakacak. Aracına binip, sistemdeki navigasyonla alacağı yere gidecek. Bunları yapamıyorsa da teknik birinden yardım isteyip ondan sonra alacak.”

İlgili Haberler