Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Andreas Schachner başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda, geçtiğimiz yıl keşfedilen bir tablet, Anadolu'da henüz bilinmeyen bir dilin varlığını ortaya çıkardı.
Üzerinde Hititçe ve Hint-Avrupa Dil Grubu'na ait olduğu değerlendirilen Kalaşma diline ait metinlerin bulunduğu tablet, Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
Yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda ve 8 santimetre genişliğindeki bu tablet, Hattuşa'da bir Hitit binasında bulundu. Bilimsel incelemelerin ardından müzeye teslim edilen tabletin üzerindeki yazılar, Hititçe başlıkla başlayan ve sonrasında Kalaşma diline geçen bir metinden oluşuyor. Uzmanlar, bu tablet sayesinde Anadolu'da kullanılan ve daha önce bilinmeyen bir dilin keşfedildiğini duyurdu.
TANRIYA KURBAN SUNULMUŞ
Prof. Dr. Schachner, bu keşfin Anadolu'daki çok dillilik ve çok kültürlülük mozaiğine dair önemli bir ipucu sunduğunu belirterek, "Tablet üzerindeki metin, Milattan önce 2'nci bin yıla ait. Kalaşma dilinde yazılmış bir ritüeli içeriyor. Metinde, Kalaşma'nın hava tanrısına bir çağrı yapıldığı ve tanrıdan olumlu bir yanıt beklendiği anlaşılıyor. Hititçe yazılan giriş kısmında ise tanrıyı memnun etmek için kurban sunulduğu belirtiliyor" dedi.