Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu'nun dış ticaret verilerine dayanarak oluşturduğu TGDF Dijital Veri Paneli'nin mart ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Buna göre, tarım, gıda ve içecek sektörü, ocak-mart döneminde ihracatını yıllık bazda yüzde 8,42 artırarak 7,01 milyar dolara yükseltirken, ithalatını yüzde 19,38 azaltarak 4,8 milyar dolara düşürdü.
Bu süreçte sektörün dış ticaret fazlası ise yüzde 334,5 artışla 51 milyon dolardan 2,21 milyar dolara yükseldi.
İlk üç ayda ihracatta en fazla tercih edilen ürünler arasında 388,8 milyon dolarla un, 361,9 milyon dolarla fındık içi ve 220,6 milyon dolarla makarna öne çıktı.
İthalatta ise buğday 536,2 milyon dolarla ilk sırayı alırken, onu 441 milyon dolarla soya fasulyesi ve 296,1 milyon dolarla ham ayçiçeği yağı takip etti.
Mart ayında sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,52 düşüşle 2,3 milyar dolar olurken, ithalatı ise yüzde 25,13 azalışla 1,66 milyar dolara geriledi. Bu dönemde ithalatta buğday yüzde 46,2, ham ayçiçeği yağı yüzde 33,6 ve soya fasulyesi yüzde 6,2 oranında azalış gösterdi.
Mart ayında ihracatta en çok buğday, fındık içi ve rafine ayçiçeği yağı tercih edilirken, ithalatta ise Rusya, Ukrayna, Brezilya ve ABD öne çıktı.
Ocak-mart döneminde sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak, Almanya, Rusya, ABD ve İtalya bulunurken, en fazla ithalat yapılan ülkeler arasında Rusya, Ukrayna, Brezilya, ABD ve Malezya yer aldı.
En fazla ihracat ve ithalat yapan sektörler ise sırasıyla şeker ve şekerli mamuller, sert kabuklu meyveler, yaş meyve, balıkçılık ve su ürünleri ile bitkisel yağ oldu. En fazla ithalat ise hayvan yemi, bitkisel yağ, un, kakao ve çikolata ile canlı hayvan ticaretinde gerçekleşti.