Karaağaç Mahallesi'nde üreticiler, ünlü Edirne tava ciğerinin yanında sunulan acı biberlerin hasadına başladı. Yalnızca Yunanistan sınırındaki Karaağaç Mahallesi’nde yetişen bu biberler, hasat edildikten sonra iplere dizilerek gölgede kurutulacak.
SICAKLAR ÜRÜNÜ ETKİLEDİ
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, aşırı sıcakların Karaağaç biberini de olumsuz etkilediğini belirtti. Kaya, “Sıcaklar aşırı olduğu için çiçekler döllenemedi ve ürün geç çiçek açmaya başladı” dedi.
KAVURUCU SICAKLAR VE HASAT GECİKMESİ
Üretici Tunahan Ule, bu yıl yaklaşık 200 ton verim beklediklerini ve kavurucu sıcakların ürün üzerinde stres yarattığını söyledi. Bu durum, hasadın 1 ay gecikmesine neden oldu. Ule, tarlada çalışan işçilerin 35 derece sıcaklık altında Roman havaları eşliğinde çalışarak stres attığını belirtti.
Hasadın keyifli başladığını ifade eden Ule, "Tescilli Karaağaç biberi yetiştiriyoruz. Bu yıl hasadımız sıcaklar nedeniyle geç başladı ve ürünümüz strese girdi. Bu biber, dedelerimizden kalma ata tohumudur, bu yüzden çabuk strese girebiliyor" diye konuştu.
YILDA İKİ HASAT
Ule, biberin yılda sadece 2 kez hasat edilebildiğini belirtti. "Biberimizi yılda sadece 2 kez toplayabiliyoruz. Hasat edilen biberler imece usulüyle iplere dizilip, gölgede kurutuluyor. Kurutma süreci yaklaşık 1 ay sürüyor" dedi.
ÖZEL BÖLGEDE YETİŞEN BİBER
Ule, "Biberimiz sadece Karaağaç Mahallesi ve sınır bölgesinde yetişiyor. İnce kabuklu olması en büyük özelliği. Edirne Tava Ciğeri'nin en iyi eşlikçisi bu biberdir. Şu anda 95 dönüm ekili alanımız var ve 45 kişilik ekiple çalışıyoruz. Bu yıl yaklaşık 200 ton verim bekliyoruz. Yaş biberin fiyatı 85 TL, kuru biberin fiyatı ise henüz belli değil" dedi.