Dünya genelinde tarım arazilerinin verimliliğinin azalmasıyla birlikte topraksız tarım yöntemleri önem kazanmaya başladı. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan Tuğba Alvanoğlu, öğrenci değişim programı kapsamında Tayvan’dan gelen 23 öğrencinin tanıttığı topraksız tarım yöntemini benimseyerek bu alanda faaliyet göstermeye başladı. Alvanoğlu, küçük kum taneleri ve suyla oluşturduğu sistem içerisinde PVC borularda marul yetiştirerek gelir elde etmeyi başardı.
Alvanoğlu, iş yerinde kurduğu sistemin Tayvanlı öğrencilerin projesi olduğunu belirtirken, Hatay’ın toprak bakımından zengin olduğunu ancak topraksız tarımın gençlere ve depremde zarar görenlere örnek olabileceğini ifade etti. Alvanoğlu, Tayvanlı öğrencilerin 3 aylık bir süreçte gerçekleştirdiği projenin başarılı sonuçlar verdiğini ve bu sayede topraksız tarımın potansiyelini gördüklerini dile getirdi.
Projede küçük kum tanelerinin su ile birleşiminden oluşan bir sistem kullanıldığını belirten Alvanoğlu, marul yetiştirmeyi başardıklarını ve bu yöntemin sadece su ve kum kullanılarak gerçekleştirildiğini vurguladı. Alvanoğlu, projenin pilot çalışması niteliğinde olduğunu ve ilerleyen dönemde Reyhanlı’da yetişmeyen çeşitli ürünlerin de bu yöntemle yetiştirilebileceğini ifade etti.